Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Statul a îndatorat fiecare român cu câte 10.000 de lei, bani care trebuie achitați în următorii patru ani. Fondurile PNRR nu acoperă nici măcar dobânzile la banii împrumutați de România

Statul a îndatorat fiecare român cu câte 10.000 de lei, bani care trebuie achitați în următorii patru ani. Fondurile PNRR nu acoperă nici măcar dobânzile la banii împrumutați de România

Izbucnirea nervoasă a premierului Marcel Ciolacu, atunci când a fost întrebat de plata datoriei externe a țării, are la bază o realitate financiară dureroasă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Noi 2023   •   19:04

Țara noastră trebuie să plătească, în contul împrumuturilor contractate în anii din urmă, dobânzi uriașe.

Plățile eșalonate anual arată astfel: 39,6 miliarde lei în 2024, 44,4 miliarde lei în 2025, 49,2 miliarde lei în 2026 și 54 miliarde lei în 2027.

Aceste numere, însumate, dau 188 de miliarde de lei. Este vorba doar de plata dobânzilor aferente împrumuturilor.

Dacă împărțim această sumă uriașă - circa 38 de miliarde de euro - la populația de 19,4 milioane de români, rezultă că în sarcina fiecărui cetățean cade achitarea unei sume de aproape 10 mii de lei.

Sigur, guvernul nu poate să bage direct mâna în buzunarul românilor, deși poate că ar vrea.

Banii din PNRR nu acoperă nici dobânzile la împrumuturi pe care trebuie să le achite România până în 2027

Așa că achitarea serviciului datoriei se va face, probabil, ca și până acum - cu împrumuturi care finanțează alte împrumuturi, mai vechi. Nu trebuie omisă creșterea fiscalității, în legătură cu care a avertizat ministrul liberal al Finanțelor. 

Ce-i drept, a făcut-o în contextul efectelor generate de Legea Pensiilor.

România urmează să beneficieze de banii din PNRR. Prin acest program, dacă nu vor fi accidente pe parcurs, țara noastră ar urma să încaseze până la finalul lui 2027 suma de 28,5 miliarde de euro.

Comparativ cu suma de 38 de miliarde de euro pe care țara o are de achitat la dobânzile banilor împrumutați, rezultă o diferență de peste 9 miliarde de euro.

Un calcul care i-a provocat, astăzi, o ieșire nervoasă prim-ministrului Ciolacu.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu dobanzi PNRR
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close