Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Val de străini angajaţi în România | Cât câştigă muncitorii care vin din Nepal sau Sri Lanka

Val de străini angajaţi în România | Cât câştigă muncitorii care vin din Nepal sau Sri Lanka

România umple golul de pe piața muncii cu personal din Africa sau Asia. Patronii angajează pe bandă rulantă vietnamezi, pakistanezi, nepalezi şi multe alte naţionalităţi. Indienii au ajuns chiar să ne construiască locuințele și drumurile.

Val de străini angajaţi în România | Cât câştigă muncitorii care vin din Nepal sau Sri Lanka
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Botez    |    Gabriela Mladin    |    19 Feb 2022   •   10:04

Conducerea unui restaurant din Oradea are în bucătărie, de şase luni, cetățeni din Nepal și Sri Lanka. Sunt foarte bucuroși de condițiile de aici și în viitor își vor aduce familiile să locuiască în România.

În Gorj, centura oraşului este construită de indieni. Caşmir este mulţumit de condiţiile oferite de compania la care lucrează şi vrea să aibă cât mai mulţi colegi din cât mai multe ţări.

Silva, un barman din Sri Lanka a venit special să lucreze în Bucureşti. Este de puțin timp aici și s-a acomodat cu ţara noastră, mâncarea şi cultura. Chiar a învățat câteva cuvinte și expresii în limba română.

În Sri Lanka, situația pandemică este una nu tocmai bună, motiv pentru care Silva nu plănuiește să se întoarcă înapoi în ţara sa natală.

În România, există un deficit real pe piaţa muncii. Iar importul de forţă de muncă e salvarea pentru mulţi patroni.

Anul acesta, peste 100.000 de cetăţeni din Asia sau Africa vor sosi în ţara noastră pentru a acoperi golul creat de pe piaţa muncii. Astfel, îi vedem peste tot: ne servesc în restaurante, ne repară maşinile, ne construiesc casele, ba chiar ne fac drumurile.

Despre ei, angajatorii spun că sunt mult mai productivi, vin în fiecare zi la munca, sunt dispuși să învețe, au răbdare de fier și în orice lucrare ce ţine de finețe, sunt ași.

În România, salariile variază. Un barman străin poate câștiga 3000 de lei plus facilitați, iar un muncitor pe șantier poate ajunge la 2500 lei net.

×
Subiecte în articol: News Hour with CNN Sri Lanka nepal
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close