Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Subvenţii tot mai mici, legume româneşti tot mai puţine

Subvenţii tot mai mici, legume româneşti tot mai puţine

Românii ar putea găsi mai puţine legume româneşti în pieţe, şi la preţuri mai mari decât cele practicate acum. Fermierii primesc în 2021 subvenţii mai mici, iar regulile sunt tot mai dure. De exemplu, subvenţia de 2.000 de euro pentru cei care cultivă roşii, castraveţi, ardei şi vinete în sere şi solarii se acordă doar celor care ies pe piaţă cu marfa la începutul iernii.

Subvenţii tot mai mici, legume româneşti tot mai puţine
de Roana Rotaru    |    30 Iul 2021   •   22:43

Peste 14.000 de fermieri s-au înscris anul acesta să primească subventia de 2.000 de euro pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii.

Comparativ cu programul tomata cererea este însă mult mai scăzută.

Asta și pentru că regulile au fost mult restrictive anul acesta. Cine vrea să primescă banii respectivi trebuie să își vândă producțiile foarte târziu, în perioada 2 noiembrie -2 decembrie.

"E foarte târziu și condițiile sunt foarte dure. Țăranul de rând nu poate să facă față la ce cere Ministerul. Noi terminam ultimele roșii, în octombrie-noiembrie", a spus Constanţa Ţicu, producător Vidra, în reportajul difuzat la News Hour with CNN de la Antena 3.

Chiar şi cei care s-au inscris în noul program se tem că nu vor primi sprijinul de 2.000 de euro, pentru că nu vor reuşi să se încadreze în tremenul impus de vânzarea a producţiei.

Dacă producţia românească nu este suficient încurajată, populaţia va fi condamnată să consume mai multe legume din import.

Totodată, cu o producţia autohtonă mai mică, şi preţurile produselor româneşti ar putea să crească.

Cei mai mulţi producători care au aplicat anul acesta pentru subvenţia de 2.000 de euro destinată legumelor cultivate în sere şi solarii provin din judeţele Olt, Galaţi şi Dolj.
 

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close