Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Se schimbă tarifele la parcare în Bucureşti. Primaria Generală pregăteşte un abonament unic lunar

Se schimbă tarifele la parcare în Bucureşti. Primaria Generală pregăteşte un abonament unic lunar

Din septembrie, Primăria Generală a Capitalei vrea să introducă un abonament unic, de 250 de lei pe lună, pentru folosirea parcărilor publice, pe timpul zilei. Ce spun șoferii despre acest demers.

Se schimbă tarifele la parcare în Bucureşti. Primaria Generală pregăteşte un abonament unic lunar
Sursa foto: Hepta
de Cristi Popovici    |    04 Aug 2022   •   17:13

Noul tarif ar înlocui abonamentele actuale, care sunt cuprinse între 210 lei şi 1.400 de lei pe lună.

Ideea îi aparține viceprimarului Stelian Bujduveanu, care a fost astăzi luat la rost de un bucureştean, nemulțumit că primăria nu construiește efectiv niciun loc nou de parcare, ci doar trasează dungi pe asfalt şi apoi cere bani pe ele.

"Nu faceți nicio investiție, în schimb îmi luați banii. Ați tras doua trei linii, uitați pe strada Gutenberg, ați tras doua trei linii şi ați pus parcare.

Aia nu e parcare, parcare este aici în fata pompierilor unde este amenajata. Faceți o investiție şi câștigați banii pe care îi dam noi", spune revoltat un bucureştean.

Primăria Generală va continua să traseze linii pe asfalt şi în perioada următoare, urmând să amenajeze până la finele anului peste 5.000 de locuri de parcare. Se pregătesc şi noi tarife.

"5 lei pe oră în zona centrală. 2,5 lei pe oră în inelul exterior celui central şi vorbim de un abonament de 50 de lei pe lună pe perioada nopții cu rezervare, o noutate, şi abonamentul pe luna va ajunge 250 de lună", spune Stelian Bujduveanu, viceprimar municipiul Bucureşti pentru Antena 3. 

Aşadar dispare actuala zonă Zero şi vor exista doar Zonele 1 şi 2 cu tarife de 5 lei pe oră şi 2,5 lei pe oră, sau abonament lunar, valabil pe timpul zilei, în valoare de 250 de lei.

Se schimbă tarifele la parcare în București. Ce spun șoferii

"Nu cred că este normal. E clar ca în centru e mai greu să plătești. Mi se pare normal să fie diferențiat.

Adică să plătești mai mult în centru şi mai puțin în rest", spune cineva.

"E mult 250 lei pe lună pentru a parca în Bucureşti? Eu as spune că nu. Cred ca e rezonabil", mai spune un bucureştean.

"Depinde de cât de des folosești parcarea. Daca folosești de două trei ori pe lună nu merită", este de părere altcineva.

"Aceste modificări vor intra în vigoare începând cu luna septembrie, pentru că trebuie adoptate în consiliul general. Cel mai important aspect este că trotuarul e trotuar şi parcarea este pentru maşini", mai spune Stelian Bujduveanu.

Proiect revizuire tarife parcare

  • 5 lei/oră, tarif unic pentru utilizarea temporară a parcărilor din interiorul inelului central de circulație 
  • 50 lei/lună, abonament de noapte, pentru utilizarea parcărilor municipale de către riveranii zonei centrale (interval orar 19.00 - 08.00)
  • 250 lei/ lună, abonament de zi, pentru utilizarea parcărilor municipale pe timp de zi, în zona centrală și în interiorul inelului central de circulație (interval orar 08.00-19.00)
  • Crearea de noi locuri de parcare în zona centrală. Astăzi sunt operaționale 12.190 locuri de parcare în zona centrală.
  •  Până la data de 15 august vor fi operaționale alte peste 1.500 de locuri de parcare.
  • Până anul viitor vom pune la dispoziția șoferilor aproximativ 30.000 de locuri de parcare
  • Lunar, Comisia Tehnică de Circulație avizează sute de noi locuri de parcare

12.190 de locuri de parcare în zona centrală

Reprezentanții primăriei spun că vor să-i descurajeze pe şoferi să mai parcheze pe trotuar.

Doar că realitatea din teren este cu totul alta. În centrul orașului, o parcare administrată de primaria generala își are locul chiar pe trotuar. În tot acest timp, pietonii circulă pe stradă.

Până la introducerea noilor tarife la parcare, rămân în vigoare cele aprobate în 2019, inclusiv abonamentele lunare cuprinse între 210 lei şi 1.050 de lei.

De săptămâna viitoare, angajaţii primăriei vor da amenzi zilnice de 200 de lei şi vor bloca roţile maşinilor celor care uită să plătească taxele de parcare prin sms, aplicații mobile sau la taxatori.

×
Subiecte în articol: parcare locuri de parcare
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close