Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Taxa cerută de FMI care dă peste cap toate socotelile românilor. Cât vom achita anual pentru o maşină sau un apartament de două camere

Taxa cerută de FMI care dă peste cap toate socotelile românilor. Cât vom achita anual pentru o maşină sau un apartament de două camere

FMI a făcut o serie de recomandări Guvernului României pentru reducerea deficitului bugetar, inclusiv introducerea unei taxe pe carbon. Impactul ar fi scumpirea vieții

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Feb 2024   •   19:03

Printre discuțiile despre deficitul bugetar sau impozitarea progresivă, delegația FMI a recomandat României introducerea unei noi taxe, respectiv taxa pe carbon.

Ea s-ar aplica în sectoarele transporturi și construcții și reprezintă un impozit suplimentar pentru carbonul pe care îl eliberează în atmosferă mașinile și casele noastre.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți urmări calculul taxei de carbon în funcție de proprietatea pe care o dețineți:

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Specialiștii de la asociația Energia Inteligentă au făcut și un calcul al acestei taxe și nu prea dă deloc bine.

Citește și: Motivul pentru care românii plătesc încă facturi uriașe la energie. Guvernul ar putea schimba schema de plafonare la energie

În primul rând, un apartament cu două camere care folosește gaze naturale emite în jur de 2 tone de dioxid de carbon pe an, iar unul cu 4 camere emite circa 3 tone de dioxid de carbon anual, iar o casă de 120 de metri pătrați, izolată, emite undeva la șase tone de dioxid de carbon pe an.

Prețul pentru carbonul emis în atmosferă este stabilit la nivel european la 80 de euro pe tona.

Taxa pe care o vor plăti românii care dețin un apartament cu două camere

Pentru un apartament cu două camere ar trebui să plătim 160 de euro pe an, adică 800 de lei.

Cel cu patru camere va fi taxat cu 240 de euro, adică 1200 de lei, iar pentru o casă am putea plăti 480 de euro anual, adică 2400 de lei.

Dacă încălzim casa cu lemne atunci emisiile de dioxid de carbon sunt de 11 tone pe an, iar asta înseamnă o taxă de 880 de euro, adică 4.400 de lei.

La noi în țară majoritatea gospodăriilor din mediul rural se încălzesc cu lemne.

Vom plăti și emisiile pentru mașini.

O mașină cu un motor de 1400 centimetri cubi, eliberează la un rulaj de 15 mii de kilometri pe an, două tone de dioxid de carbon.

Deci, o taxă de 800 de lei pe an.

Toate transporturile de mărfuri, dacă se introduce această taxă, se vor scumpi. Drept urmare și mărfurile se vor scumpi.

×
Subiecte în articol: taxa carbon impozit
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close