Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Culturile de cereale, din ce în ce mai afectate de temperaturile ridicate

Culturile de cereale, din ce în ce mai afectate de temperaturile ridicate

Culturile de cereale ar putea fi compromise şi în acest an. Termometrele arată cu 10 grade în plus faţă de normalul perioadei, în condiţiile în care acum, câmpurile ar fi trebuit să fie acoperite cu un strat de zăpadă. Temperaturile ridicate dau peste cap metabolismul plantelor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Dec 2023   •   19:06

Cerealele și rapița se numără printre plantele care au nevoie de temperaturi scăzute pentru a se dezvolta. În timpul sezonului rece începe fenomenul de iernare, o perioadă de repaus al plantelor. Pe timpul de căldură acestea acumulează nutrienți pe care îi stochează pentru a face față iernii. Temperaturile peste normalul perioadei induc planta în eroare. 

Alternanța de temperaturi ridicate și temperaturi scăzute bulversează metabolismul plantei și se realizează o decălire la nivelul plantei. La temperaturi mai scăzute, dacă planta este decălită, aceasta moare. Dacă planta ar fi călită, ar rezista și la -20 de grade. 

Termometrele arată cu 10 grade în plus față de normalul perioadei, iar meteorologii anunță o iarnă călduroasă. 

Citește și: Copil de doi ani, blocat în mașină. Pompierii din Neamț au intervenit pentru a-l salva

"Temperaturile mai scad, dar rămân peste cele normale din această perioadă. Trendul este de scădere. Vom avea maxim cuprinse între 3 - 9 grade Celsius", a declarat Meda Andrei, meteorolog. 

Schimbările climatice transformă agricultura într-un domeniu greu de gestionat

La Universitatea de Științe Agronomice din Capitală s-au discutat soluții despre combaterea fenomenului. 

"Noile tehnici genomice sunt tehnici specifice prin care oamenii de știință pot modifica materialul genetic a unui organism. Putem determina anumite caractere dorite de fermieri, precum anduranță sau rezistența la anumite boli, dăunători sau temperatură", a precizat Andrei Măruțescu, Alianța Industriei Semințelor. 

Comisia Europeană a venit cu o serie de propuneri legată de utilizarea noilor tehnici în agricultură pentru a-i ajuta pe fermierii care au nevoie de ajutor pentru a accesa tehnologii de ultimă generație. 

×
Subiecte în articol: temperaturi ridicate agricultura
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close