Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Testele COVID sau certificate false de vaccinare, vândute la liber pe Internet

Testele COVID sau certificate false de vaccinare, vândute la liber pe Internet

Testele false COVID sau certificatele false de vaccinare se vând fără probleme pe Internet. Ca să evite carantina, românii le cumpără, chiar dacă riscă dosar penal.

Testele COVID sau certificate false de vaccinare, vândute la liber pe Internet
Sursa foto: Hepta
de Sabrina Preda    |    28 Mai 2021   •   18:30

În România, testele false COVID sau certificatele false de vaccinare se vând fără probleme pe Internet. La începutul sezonului de vacanţe, ofertele curg, la vedere, chiar şi pe reţelele sociale.

Totul se face prin telefon, iar documentele sunt trimise, către cumpărător, pe e-mail. Iar cumpărători sunt, se laudă comercianţii de falsuri - români care vor să evite carantina. Poliția avertizează - cei care sunt prinși cu astfel teste false riscă dosar penal.

Un reporter Antena 3 a vrut să vadă cât de ușor pot fi cumpărate teste false pentru COVID-19 sau certificate false de vaccinare. Materialul a fost prezentat la News Hour with CNN.

Scenariul pe care echipa l-a urmat: ne-am făcut un cont fals de Facebook, am spus că vrem să plecăm la muncă, în Marea Britanie, şi că nu vrem să ne testăm şi nici să ne vaccinăm. Le-am scris pe Facebook unor utilizatori care anunțau pe diferite grupuri că ne pot trimite teste false COVID fără a face vreodată testul. În câteva minute, deja am obţinut primul număr de telefon.

În timpul anchetei, a fost descoperit și un test ce era parafat de un medic de la oclinică privată din Capitală. Contactați de Antena 3, reprezentanții clinicii private au precizat: "Pentru a sprijini autoritățile române în identificarea posibilelor documente medicale falsificate, am implementat sistemul de cod QR, afișat pe buletinul de rezultate. Codurile QR sunt utilizate pentru a se verifica în timp real autenticitatea, integritatea și valabilitatea buletinelor de analize medicale.", ne-au transmis reprezentanții clinicii.

Dosar pentru cumpărători și falsificatori

Cine cumpără un astfel de test fals sau un certificat de vaccinare pentru a evita carantina din alte ţări sau din România riscă, la fel ca şi cei care comercializează documentele false, dosar penal și se poate ajunge până la închisoare cu executare.

"În fiecare caz a fost întocmit dosar de cercetare penală în care se efectuează verificări de către polițiști sub coordonarea unităților de parchet competente", a explicat comisarul șef Georgian Drăgan, pentru News Hour with CNN.

Menţionăm că demersul Antenei 3 este unul strict jurnalistic, nu am finalizat negocierile şi nu am plătit sau cumpărat niciun astfel de test.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close