Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Theo Trandafirescu, medic român în New York, despre cum sunt afectați călătorii după atacul cu grenadă fumigenă

Theo Trandafirescu, medic român în New York, despre cum sunt afectați călătorii după atacul cu grenadă fumigenă

Theo Trandafirescu, medic român stabilit în New York, a vorbit în această seară la News Hour with CNN despre modul în care le-a fost pusă în pericol viața călătorilor care se aflau în garnitura de metrou în care s-a produs atentatul cu grenadă fumigenă.

Theo Trandafirescu, medic român în New York, despre cum sunt afectați călătorii după atacul cu grenadă fumigenă
de Gabriel Dano    |    12 Apr 2022   •   18:43

"Depinde de cât de aproape au fost de locul exploziei și depinde de cât de mult au inhalat. Este clasică trauma 'inhalation injury' și există posibilitatea ca și căile respiratorii să fie arse. Și atunci îți trebuie un tratament specific de terapie intensivă în care trebuie să vezi ce fel de gaz a fost folosit, dacă a fost gaz de război folosit, a fost simplu fum, a fost monoxid de carbon.

Dar, principiul de urgență și aici și în România, care se aplică peste tot, este ABC, adică Airway, Breathing, Circulation. Deci, pacienții trebuie stabilizați și după aceea trebuie văzut cât de mare este afectarea organelor interne. Deci, prima dată îi securizează pe pacienți din punct de vedere al căilor respiratorii. Dar, inhalația este foarte traumatizantă și efectiv trebuie asigurate căile respiratorii. Probabil că trebuie cameră hiperbarică, ca la incidentele cu arși. Avem foarte multe în statul New York, peste 50 de spitale cu multe paturi care pot avea grijă de acești pacienți cu căile respiratorii afectate", a spus medicul Theo Trandafirescu, la News Hour with CNN.

Atentat la metroul din New York: suspectul a aruncat o grenadă în vagon și a deschis focul

Incidentul, soldat, deocamdată, cu cel puțin 16 răniți, dintre care 10 persoane împușcate, a avut loc după ora locală 8 dimineața, pe una dintre cele mai aglomerate linii. Atacatorul a reușit să fugă.

Răniții au fost transportați la trei spitale din Brooklyn, nefiind disponibile imediat informații despre starea lor.

"Primul apel înregistrat de autorități semnala fumul din stația de pe strada 24.

Trenul era în mișcare și și-a continuat drumul până în stația 36. Suspectul a deschis focul imediat după ce a aruncat grenada fumigenă în vagonul de metrou.

Este vorba despre un bărbat de culoare, cu mască de gaze și o vestă specifică muncitorilor din construcții. Autoritățile nu exclud posibilitatea mai multor atacatori. Dispozitive fumigene au fost găsite în cel puțin o stație de metrou.

În urma incidentului, liniile de metrou din Brooklyn au fost închise iar școlile au intrat în protocolul corespunzător unui atac terorist. Autoritățile au făcut apel la populație pentru informații. E o atmosferă de panică pe străzile din New York, în urma atacului", a transmis corespondentul News Hour with CNN.


 

×
Subiecte în articol: News Hour with CNN
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close