Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Influencer de pe TikTok arestat, după ce a înșelat sute de români. Le promitea că îi va ajuta să obțină bani europeni

Influencer de pe TikTok arestat, după ce a înșelat sute de români. Le promitea că îi va ajuta să obțină bani europeni

Un tiktoker celebru a fost reținut după ce a păcălit mai multe persoane că le va oferi ajutor să obțină Fonduri Europene.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Noi 2023   •   19:40

Un tiktoker celebru și partenerii săi au fost reținuți de autorități și apoi plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.

Aceștia au pus bazele unei scheme de înșelăciune, păcălind clienții că îi vor ajuta să obțină Fonduri Europene.

În realitate, după ce contractele erau semnate și avansul era plătit, dispăreau fără a mai răspunde apelurilor victimelor.

Autoritățile au descoperit peste 500 de contracte semnate, în timp ce până acum doar aproape 30 de oameni au depus plângeri.

Citește și: "Bun venit în România". Un tânăr antreprenor cere sfaturi pe internet, după ce a fost păcălit de patronul unei firme

"Dacă mă vezi că vorbesc de afaceri pe net, nu înseamnă că trebuie să mă bagi în aceeași oală cu toți care vorbesc despre afaceri pe net", a declarat Robert Matache, vlogger.

Într-adevăr, Robert Matache nu poate fi pus în oala oamenilor de afaceri ci, potrivit procurorilor, în cea a oamenilor care înșală.

Matache deținea funcția de administrator al unei firme de consultanță, având responsabilitatea de a asista oamenii în elaborarea și depunerea proiectelor pentru a accesa Fonduri Europene.

Cu toate acestea, lua avansurile financiare, dar ulterior nu îndeplinea nicio activitate în folosul clienților.

Așa cum s-a întâmplat și în cazul lui influencer-ului Călin Donca, mulți oameni au căzut în capcana lui Robert MTK, luând de bună informația furnizată.

Vloggerul Silviu Faiăr a vorbit despre acest lucru, încă de acum un an, de mai multe ori in streamurile sale de pe platforma Twitch. Așa s-a născut un soi de război al declarațiilor între cei doi.

"Șmecheria este să faci acum niște bani și peste cinci ani să fii anchetat penal și ori să intri la pușcărie ori să nu mai ai nevoie să faci nimic în domeniul ăla zece ani.

Asta e șmecheria adevărată, vedeți dumneavoastră? Vorba lui Andrew Tate, asta e șmecheria adevărată. Fii smecher cinci ani și pe urmă bagă-te la pușcărie", a spus vlogger-ul Silviu Faiăr, pe contul său de Youtube.

Tik-tokerul menționat a promovat firma sa de consultanță în domeniul fondurilor europene pe platformele online timp îndelungat.

Imaginea sa, în care apărea îmbrăcat în haine scumpe și conducând bolizi de lux, a contribuit la crearea unei aparențe de credibilitate.

În timpul perchezițiilor, autoritățile au descoperit peste 500 de contracte încheiate de Robert Matache cu alți indivizi, oferind servicii de consultanță pentru redactarea proiectelor.

Aceștia au plătit sume cuprinse între 500 și 14.000 de lei pentru servicii. Unul dintre ei a devenit viral pe Tik Tok după ce a început să își ceară înapoi banii.

×
Subiecte în articol: tiktoker pacaleala fonduri europene
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close