Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Tinerii din România, independenți pe banii părinților. Mai bine de jumătate dintre ei locuiesc cu cei care le-au dat viață

Tinerii din România, independenți pe banii părinților. Mai bine de jumătate dintre ei locuiesc cu cei care le-au dat viață

Mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-34 de ani din România, aleg să locuiască împreună cu părinții.

de Ioana Mircea    |    01 Iun 2023   •   18:56

Un fenomen neobișnuit, pe vremuri, este din ce în ce mai răspândit în zilele noastre. Tot mai mulţi tineri aleg să rămână, acasă, cu părinții după vârsta majoratului.

Potrivit unui studiu al unei companii financiare, în ţara noastră, 55% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 34 de ani, locuiesc cu părinții. în Europa media fiind de 49%.

De ce aleg tinerii acest model de viaţă? În primul rând, dependența financiară de părinți, nesiguranța de a-şi gestiona veniturile şi de a economisi şi dificultatea în a găsi un loc de muncă pe placul lor.

Dar, care ar fi acest loc de muncă? Aici, influiencerii din social media îşi pun amprenta serios pe percepția tinerilor despre bani. Astfel, 15% dintre tinerii cuprinși în studiu ar fi fericiţi şi independenți dacă ar fi bogați ca celebritățile pe care le văd pe internet.

Citește și: Psihologul Mirela Zivari, despre pericolul rețelelor de socializare: "Tindem să pierdem noțiunea timpului sau prioritățile"

Dacă este să vorbim despre sume, 30% dintre tineri ar fi mulțumiți dacă ar câştiga cel puţin 2000 de euro, lunar, în timp ce 7 procente văd viaţa pe cont propriu doar dacă ar avea venituri de 10 mii de euro, pe lună.

Culmea e că şi părinţii par să-i susțină, iar sociologii vorbesc despre o nevoie urgentă de educație financiară şi o evadare din bula influiencerilor care, de multe ori vând doar iluzia bogăţiei.

×
Subiecte în articol: tineri parinti
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close