Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Topul pierderilor suferite de oligarhii ruşi. Unde s-au dus 93 miliarde de dolari

Topul pierderilor suferite de oligarhii ruşi. Unde s-au dus 93 miliarde de dolari

Oligarhii ruși au pierdut până acum nu mai puțin de 93 de miliarde de dolari. Însă, atenție, nu strict pe fondul sancțiunilor impuse de Occident.

Topul pierderilor suferite de oligarhii ruşi. Unde s-au dus 93 miliarde de dolari
Sursa foto: Hepta
de Naty Badea    |    21 Mar 2022   •   12:58

Pierderile suferite de miliardarii ruşi nu sunt doar pe fondul restricţiilor internaţionale. În momentul izbucnirii războiului din Ucraina, Rusia se confrunta deja cu o criză economică destul de gravă din cauza pandemiei, aşa cum a suferit întreaga lume în ultimii doi ani. 

Sancţiunile impuse de UE şi SUA au constituit picătura care a umplut paharul. 

Top 10 oligarhi care au suportat cele mai mari pierderi 

Pe locul 1 între perdanţi se află Vagit Alekperov care a pierdut 17,6 milioane de dolari. Alekperov este fost ministru al petrolului sovietic şi, în acest moment, preşedintele celei mai mari companii petroliere din Rusia. 

Pe locul 2 se află Gennady Timchenko, care a pierdut 11,4 miliarde dolari. Este un oligarh care face afaceri cu energie din anii 90, unul dintre apropiaţii lui Putin. El a fost sancţionat şi de Italia unde i s-au luat yahturile şi vilele.

Leonid Mikhelson este pe locul 3 în topul perdanţilor, averea sa diminuându-se cu 7,56 miliarde dolari. Acesta este CEO şi acţionar principal al Gazprom. 

Locul 4 este deţinut de Vladimir Lisin, magnat al oţelului, care este mai "sărac" cu 7,56 miliarde de dolari. 

Locul 5 aparţine lui Alexei Mordashov, acţionar majoritar al grupului siderurgic Severstal, a pierdut 7,42 miliarde dolari.

Pe locul 6, Vladimir Potanin, care acţionează în sectorul minier, a suferit pierderi de 6,34 miliarde dolari.

Pe locul 7 îl găsim pe Roman Abramovich, un oligarh extrem de cunoscut, care a pierdut "doar" 4,30 miliarde dolari. În acest moment se află la Moscova, după ce accesul în Marea Britanie i-a fost interzis. 

Pe locul 8, Viktor Rashnikov, proprietar al unui colos siderurgic, a pierdut 4,29 miliarde dolari, el fiind încă din 2018 pe o listă a sancţiunilor impuse de SUA.

Locul 9 este deţinut de Sulleiman Kerimov care s-a îmbogăţit vânzând coloşi industriali aflaţi în criză. Are acum pierderi de 4,05 miliarde dolari. 

Locul 10 îi revine lui Michail Friedman, cofondatorul unui fond de investiţii cu sediul la Bruxelles, principal acţionar al celei mai mari bănci din Rusia. Acesta a devenit mai "uşor" cu 3,91 miliarde de dolari. 

×
Subiecte în articol: Rusia oligarhi
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close