Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Tornadă la Sulina. Imagini rare surprinse de turişti în Deltă | Ce spun specialiştii despre acest fenomen

Tornadă la Sulina. Imagini rare surprinse de turişti în Deltă | Ce spun specialiştii despre acest fenomen

O formațiune cu aspect de tornadă a fost surprinsă de turiștii din Sulina. Zona se află în acest moment sub avertizare de cod portocaliu de vijelii şi averse puternice. Climatologul Roxana Bojariu a explicat acest fenomen. Iată concluziile.

Tornadă la Sulina. Imagini rare surprinse de turişti în Deltă | Ce spun specialiştii despre acest fenomen
Sursa foto: Colaj captură video Antena 3 | Facebook Valentin Alecu
de Claudia Popovici    |    01 Aug 2022   •   18:25

Imaginile au fost suprinse de locuitorii speriați de fenomenul meteorologic, dar şi de ploaia abundentă. Vântul suflă cu putere la Sulina, iar cantitățile de apă au depășit 30 de l/mp. 

Întrebată cum putem explica acest fenomen şi dacă ar trebui să ne mai așteptăm la asemenea manifestări meteo, climatologul Roxana Bojariu a explicat: 

"Da, suntem acum pe cod portocaliu de vijelii exact în zona județului Tulcea, pe partea de litoral. Ori astfel de fenomene, tornadele, apar de obicei ca urmare a vijeliilor puternice, instabilității puternice. Nu toate vijeliile generează tornade.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cam 10 % din cele mai puternice vijelii generează aceste tornade. Și ce văd eu acolo este un nor. Nu-mi dau seama bine dacă face contactul cu suprafața terestră sau cu suprafața marină.

Definiția pentru tornadă sau trombă, în cazul în care avem respectivul eveniment pe mare da, am avut astfel de fenomene și putem avea în continuare și mai ales când avem astfel de instabilități anunțate chiar prin codul portocaliu.

Până la urmă, astfel de fenomene extreme au mai fost și vor mai fi, în funcție și de ingredientele care generează aceste fenomene, adică generează instabilitățile ce până la urmă favorizează formarea tornadelor sau a trombelor.

Și vorbim aici inclusiv de anumite ingrediente favorizate de încălzirea globală", a explicat climatologul Roxana Bojariu la News Hour with CNN

×
Subiecte în articol: tornada sulina turisti
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close