Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Tratamente noi în România, pentru femeile cu cancer la sân. Medic Oncolog: "Sunt medicamente nou apărute, avem acces la ele"

Tratamente noi în România, pentru femeile cu cancer la sân. Medic Oncolog: "Sunt medicamente nou apărute, avem acces la ele"

Femeile care sunt diagnosticate cu cancer la sân pot avea mai multe şanse de supravieţuire datorită tratamentelor noi care au apărut în ultimii ani. Acestea pot fi făcute şi la noi în România, nemaifiind nevoie de tratament în clinici din străinătate.

Tratamente noi în România, pentru femeile cu cancer la sân. Medic Oncolog: "Sunt medicamente nou apărute, avem acces la ele"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    13 Dec 2023   •   19:08

Anual, una din patru femei moare în România din cauza cancerului de sân. Suntem pe un loc fruntaş în Europa, deși s-au făcut progrese mari în domeniul medical, legate de prevenție , diagnostic și tratament.

Două din 10 paciente diagnosticate cu cancer mamar au sub 49 de ani. Dintre acestea, un sfert au mai puțin de 39 de ani. Viețile multor femei ar putea fi salvate dacă ar merge la timp la controalele periodice pentru a putea depista această maladie în faze incipiente. 

Dr. Ungureanu Andrei, medic primar oncologie, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre șansele de vindecare și revenire la o viață normală pentru bolnavii de cancer din România.

"Putem spune cu siguranță că poate fi tratat cu mai mult succes decât era tratat înainte. Dar mai este încă foarte mult loc, pentru că succesul nu este complet categoric. S-a făcut pași înainte. Categoric, acest diagnostic nu trebuie asociat cu moartea și nici cu suferința. 

Este o boală prin care se poate trece și o boală din care multe paciente ies. Cele mai multe paciente ies învingătoare. Dar cancerul de sân rămâne în continuare o boală care poate să și omoare.

Pentru toate tipurile de cancer există tratament, doar că, în funcție de agresivitatea bolii, tratamentele sunt mai mult sau mai puțin diferite și succesul terapeutic este mai mult, mai puțin diferit. Dacă ne referim la cancere de sân, există un subgrup de cancere de sân undeva la 15-18% procent este variabil. Așa-numite cancere sunt tipuri negative.

Aceste cancere nu au niciun marker pe suprafață care să ne permită să facem un tratament țintit. Sunt cancere mai agresive. Sunt cancere cu o tendință mai mare de metastazare la nivel cerebral, la nivel pulmonar și cu afectarea organelor vitale, la nivel hepatic și cu probabilități de vindecare un pic mai mici și cu probabilități de recidivă mai mari.

Acolo încă mai avem loc. Sunt medicamente nou apărute, avem acces la ele și vom avea acces la mai multe medicamente. Dar în momentul ăsta să spunem că pacientele cu tipul negativ au cea mai nefericită devenire dintre toate pacientele cu cancer de sân.

Ghidurile sunt variabile (n.r. pentru screening). În momentul ăsta, vârsta scade. În momentul să nu mai poți să mai vorbești neapărat de o vârstă la care să înceapă screening-ul. A fost 50 de ani, a coborât la 40 de ani. Se pot face și mai devreme, în funcție de factorii de risc pe care o pacientă are, respectiv alți membri ai familiei sau mutații de BRCA pe care le cunoaștem că sunt foarte mediatizate.", a explicat medicul, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: tratamente cancer la san femei România
Parteneri
Rezultatele anchetei în cazul pacienților morţi la Spitalul Pantelimon
x close