Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Turcia a fost notificată la scurt timp. Rusia simpatizează cu noi!" | Un membru al Hamas a dezvăluit la Russia Today detalii ale atacului din Israel

"Turcia a fost notificată la scurt timp. Rusia simpatizează cu noi!" | Un membru al Hamas a dezvăluit la Russia Today detalii ale atacului din Israel

Un membru de rang înalt al grupării Hamas a vorbit la o televiziune rusă despre cum a fost plănuit atacul din Israel.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2023   •   20:06

El a insistat asupra faptului că extrem de puțini lideri ai grupării islamiste au fost la curent cu așa-numita "Oră zero".

Ulterior atacului, au fost notificate toate facțiunile de rezistență palestiniene, precum și Iran, gruparea Hezbollah și Turcia, a dezvăluit reprezentantul Hamas.

"Pregătim acest atac de doi ani! 'Ora zero' a fost secretă! Un număr foarte limitat de oficiali Hamas au știut această oră! Numărul de persoane care au știut de ora atacului poate fi numărat pe degetele de la o mână.

Pentru a putea păstra secret atacul şi pentru a asigura succesul lui, multe facțiuni și mulți dintre aliații noștri nu au știut de 'ora zero'.

Oficial Hamas: "Turcia a fost notificată la scurt timp după atac. Rusia simpatizează cu noi!"

Dar, după o jumătate de oră (de la atacul se sâmbătă dimineața), toate grupările de rezistență palestiniene au fost contactate, la fel și aliații noștri, Hezbollah şi Iran. Turcia a fost, de asemenea, notificată.

Chiar şi Rusia simpatizează cu noi! Ruşii ne-au trimis un mesaj ieri dimineață.Ei simpatizează cu noi", a spus Ali Baraka, reprezentant Hamas de rang înalt, la televiziunea Russia Today.

De la atacul de sâmbătă, lumea se așteaptă la intervenția terestră a Forțelor de Apărare Israeliene în Gaza. Analiștii Worldview Stratfor oferă mai multe explicații şi subliniază dificultățile intervenției în teritoriul Hamas.

Dificultățile care duc la amânarea invaziei israeliene în Gaza

Prima problemă este numărul potențial mare de victime, de ambele părți. Deși trupele israeliene sunt bine antrenate și echipate, o invazie va fi foarte dificilă, din cauza tunelurilor și capcanelor puse de Hamas în cele mai populate zone din enclavă.

Tunelurile Hamas sunt răspândite pe întreg teritoriul Gaza. Sunt construite la 10 - 20 de metri adâncime și au o înălțime de aproape 2 metri.

Unele sunt conectate şi au mai multe ramuri în care sunt ascunse tehnică militară, dar şi alimente pentru o perioadă de mai multe luni. Se estimează că tot acolo s-ar putea afla şi ostaticii luați în urma atacului de sâmbătă.

O a doua problemă potențială este că victimele de partea palestiniană ar amplifica riscul unei noi Intifade, nu numai în Gaza, ci și în Cisiordania. În plus, o operațiune israeliană în Gaza le-ar oferi altor grupări teroriste un stimulent și mai mare să se alăture conflictului.

Riscurile unei apropieri între Iran și Arabia Saudită

Conform unor informații provenind din servicii secrete și citate de Worldview Stratfor, Iranul împinge Hezbollah să se alăture războiului iar ramurile facțiunilor palestiniene din Liban - inclusiv Hamas, Fatah, Jihadul Islamic, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei - examinează opțiunile de atac.

Este, de asemenea, previzibil că intervenția terestră ar duce la înghețarea negocierilor purtate de luni de zile de Israel cu Arabia Saudită pentru normalizarea relațiilor şi ar declanșa revolte peste tot în Orient.

Nu este exclusă nici o apropiere a Arabiei Saudite de Iran. Printul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, a discutat la telefon cu președintele iranian Ebrahim Raisi pentru prima oară în această săptămână. Cele două țări au întrerupt legăturile timp de șapte ani şi le-au reluat în martie anul acesta, cu sprijinul Chinei.

×
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close