Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ultima Lună Plină a iernii va lumina cerul în această noapte. De ce se mai numește și "Luna Râmă"

Ultima Lună Plină a iernii va lumina cerul în această noapte. De ce se mai numește și "Luna Râmă"

Ultima Lună Plină a iernii va lumina cerul în această noapte. Americanii o numesc Luna Râmă.

de Mia Lungu    |    07 Mar 2023   •   18:49

Denumirea ei vine de la triburile de nativi americani din secolul al XVIII-lea. Ea face referire la râme şi diferite alte vietăţi care ieșeau din ascunzătoarea lor de iarnă pentru a întâmpina primăvara.

Dar dacă ne uităm pe cer în această seară vom putea surprinde și un fenomen planetar uimitor.

De la ora 7:00, la Est, pe cer va fi Luna, care răsare şi dacă vă uitaţi imediat spre Vest, chiar deasupra locului unde tocmai a apus Soarele, veţi vedea două puncte luminoase. Sunt planetele Venus şi Jupiter, extrem de apropiate.

Şi undeva pe boltă, deasupra sudului, la mijlocul distanţei dintre Luna şi Venus şi Jupiter va fi Marte. O veţi recunoaşte uşor pentru că e de culoare roşiatică. Asta la ora 7:00, pentru că după, planetele îşi continuă traiectoria. La o oră, Venus şi Jupiter vor apune.

Citește și: Fenomen rar pe cerul României! "Sărutul" dintre Venus și Jupiter, zeul tunetelor şi zeiţa dragostei, vizibil cu ochiul liber

Dacă nu prindeţi Luna din această seară nu e nicio problemă. Veţi avea alte 11 ocazii anul acesta să admirați Luna Plină, pentru că 2023 este anul cu 13 Luni Pline, nu 12 cum se întâmplă în cei mai mulţi ani.

Următoarea Lună Plină este în 6 aprilie si este cunoscută ca Luna Roz.

×
Subiecte în articol: Luna Râmă luna plina cer
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close