Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Au apărut versiuni falsificate ale Ozempic. Agenția Europeană a Medicamentului, avertisment privind celebrul medicament pentru diabet folosit și la slăbit

Au apărut versiuni falsificate ale Ozempic. Agenția Europeană a Medicamentului, avertisment privind celebrul medicament pentru diabet folosit și la slăbit

Mai multe persoane au fost spitalizate în Austria după ce au folosit versiuni suspectate a fi contrafăcute ale medicamentului Ozempic, folosit pentru diabet, dar care a câştigat o mare popularitate pentru că ajută şi la slăbit.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Oct 2023   •   18:47

Este alertă din cauza dozelor contrafăcute de Ozempic. Mai multe persoane din Austria au ajuns la urgență la spital, iar în România, unii pacienți se plâng de reacțiile alergice.

Agenția Europeană a Medicamentului avertizează farmaciști și pacienții să fie foarte atenți atunci când comandă sau cumpăra soluția injectabilă. Semnalul de alarmă vine după ce au fost descoperite produse false distribuite angro, iar specialiștii atrag atenția că este posibil ca stilourile injectabile false să fie încă în circulație.

"A început să mă doară stomacul, stări de rău, am auzit pe alte persoane ca le cade parul. Într-adevăr nu mai ai poftă de mâncare, dar nu am slăbit niciun gram", a spus Doina Ene, pensionară.

Medicamentul recomandat doar pentru cei cu diabet zaharat tip 2 a ajuns celebru după ce a fost folosit pentru curele de slăbire.

Citește și: Ministrul Sănătăţii, reacţie fermă după ce mulţi români încearcă să slăbească cu un medicament cunoscut folosit pentru diabet

Odată cu cererea uriașă au apărut însă și produse falsificate

În acest sens Agenția Europeană a Medicamentului a alertat pacienții dar și specialiștii din sănătate. Alerta a venit după ce mai multe persoane din Austria au ajuns de urgență la spital.

Cum deosebim produsele contrafăcute

Potrivit specialiștilor, cele contrafăcute au o culoare albastră mai închisă, iar nivelul de reglare se poate extinde spre deosebire de medicamentul original.

Mult mai atenți sunt și farmaciștii din România

"Toate produsele farmaceutice vin pe un certificat de conformitate. Se și monitorizează foarte atent efectul acestor produse de către medicul diabetolog sau nutriționist", a spus Petra Spirache, farmacistă.

Mulți nu țin însă cont de recomandarea medicului și își comandă Ozempic de pe internet. Acolo unde unii se plâng că nu slăbesc sau că au reacții adverse.

"Medicamentele ce conțin substanța activa semaglutidă, nu pot fi obținute și procurate de pe internet, doar achiziționate din farmacii, pe baza prescripției medicale clară.

Prescripția de medicamente ce conțin semaglutidă se face de către medic doar în urma unei analize critice a situației particulare a fiecărui pacient", a spus Bogdan Timar, diabetolog.

Un alt medicament cu aceeași substanță activă este autorizat pentru slăbit în Danemarca, Norvegia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close