Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Rusia a anexat alte patru regiuni din Ucraina. Vladimir Putin: "Ne vom apăra pământul cu tot ce avem!" | SUA anunţă noi sancţiuni

Rusia a anexat alte patru regiuni din Ucraina. Vladimir Putin: "Ne vom apăra pământul cu tot ce avem!" | SUA anunţă noi sancţiuni

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a anunţat, în cadrul unei ceremonii organizate în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului, anexarea altor patru regiuni din Ucraina, în prezenţa a sute de invitaţi, printre care şi cei patru lideri ai aşa-ziselor state independente Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie.

Rusia a anexat alte patru regiuni din Ucraina. Vladimir Putin: "Ne vom apăra pământul cu tot ce avem!" | SUA anunţă noi sancţiuni
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    30 Sep 2022   •   15:28

În discursul său, Vladimir Putin a acuzat Occidentul că vrea să facă din Rusia o "colonie", "să o jefuiască" și să-și transforme poporul într-o "mulțime de sclavi fără voce".

În cadrul ceremoniei, liderul de la Kremlin a semnat documentele de anexare ale celor patru regiuni din Ucraina, alături de Evgheni Baliţki, liderul din Zaporojie, de omologul său din Herson, Vladimir Saldo, precum şi de preşedinţii autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, Denis Puşilin şi Leonid Pasecinik.

După ce au semnat documentele, liderii celor patru regiuni şi Vladimir Putin şi-au strâns mâinile şi au strigat împreună: "Rusia, Rusia, Rusia!".

Reacţiile liderilor occidentali nu au întârziat să apară, iar SUA a anunţat că va impune noi sancţiuni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Principalele declaraţii făcute de Vladimir Putin:

  • "Vrem ca în țara asta ca mama și tatăl să nu devină părintele 1 și părintele 2";
  • "Țările vestice, de secole, au spus că aduc libertate și democrație, dar este exact invers";
  • "Liderii acestor țări sunt niște șerpi, sunt oameni răi";
  • "Înțelegerile pe care le-am făcut privind dezarmarea nucleară, promisiunile NATO de a nu se extinde în est, au fost numai minciuni";
  • "Cerem Kievului să oprească focul iar acel război pe care Kievul l-a început în 2014 vrem să-l oprim, suntem gata să negociem";
  • "Aceasta e voința a milioane de oameni. Este dreptul lor la autodeterminare".

Redăm, mai jos, discursul lui Vladimir Putin susţinut la Kremlin înainte de semnarea anexării celor patru regiuni din Ucraina:

”Stimați cetățeni ai Rusiei, cetățeni ai Republicilor Populare Donețk și Lugansk, ai regiunilor Herson, Zaporojie, Duma de Stat și toată Federația Rusă, toți cetățenii care ni s-au alăturat nouă și care au obținut rezultatele cunoscute, care au făcut o alegere indiscutabilă. 

Sunt convins că alăturarea acestor patru regiuni noi la Federația Rusă înseamnă milioane de oameni.

Sigur că este dreptul lor inalienabil, care este prevăzut în primul articol din Constituție, care înseamnă libertatea de exprimare și autodeterminarea poporului care a făcut o alegere istorică în favoarea generațiilor viitoare și care și-a apărat dreptul.

Aici au luptat înaintașii noștri în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Întotdeauna ne vom aminti de eroii Rusiei care au luptat inclusiv pentru Ucraina și pentru dreptul de a vorbi limba maternă, de a susține și apăra tradițiile și obiceiurile.

Este vorba despre jertfele actelor terorismului în timpul regimului din Ucraina, cărora a fost supusă populația locală. Este vorba de soldații noștri care și-au arătat curajul acolo. Ei sunt adevărații eroi. Eroii Marii Rusii și le dedic lor acest moment de oanoare.

În aceste patru regiuni, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk este vorba de o legătură spirituală care a continuat și care continuă în ciuda anilor în care aceste sentimente au fost reprimate. Este o senzație incredibilă pe care o trăiește vechea generație după momentele triste pe care le-am avut după căderea URSS-ului, pentru că vorbim de durerea cetățenilor din aceste zone și vorbim despre alegerea pe care au făcut-o ei.

Am trăit catastrofe naționale care au dus la ștergerea granițelor și marea noastră patrie a trăit niște momente cumplite după căderea URSS. Mulți nu au înțeles ce s-a întâmplat, dar deja nu mai are nicio importanță acest lucru, pentru că trecutul nu se va întoarce, URSS nu se va întoarce, iar Rusia are alte lucruri de făcut.

Vorbim de milioane de oameni care prin limbă, prin tradiție, obiceiuri se consideră parte din Rusia și care au trăit secole într-un stat unitar și care și-au dorit foarte mult să revină la adevărata lor patrie.

În ultimii 8 ani, lucrurile care s-au întâmplat în aceste regiuni din Ucraina s-au confruntat cu ura față de tot ceea ce a însemnat Rusia față de elevi, față de femei, față de toți locuitorii. Vorbim de milioane de oameni care au revenit în sânul patriei.

Oamenii care locuiesc în Lugansk și Donețk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri pentru totdeauna.

Facem apel la regimul de la Kiev să înceteze imediat focul și războiul pe care l-a declanșat în 2014. 

Astăzi am vrea să le redăm stima de sine și ne vom apăra pământul cu tot ce avem. Cu siguranță vom reconstrui orașele distruse, școlile, muzeele, fabricile. Vom reface întreaga infrastructură. Vom lucra în direcția creșterii securității, astfel încât oamenii din cele patru regiuni să se simtă în siguranță.

Stimați prieteni, colegi, aș vrea să mă adresez celor care participă la operațiunea specială, la luptătorii din Donbas și Lugansk, în legătură cu ordinul de mobilizare pe care l-am dat. Aș vrea să mă adresez soțiilor, părinților, să le spun pentru ce luptă poporul nostru, împotriva cărui dușman care dă curs unor noi crime și unui nou război împotriva Ucrainei, parte din poporul nostru.

Luptăm pentru pace. Occidentul este gata să facă orice pentru a-și apăra sistemul care îi permite să fure tot ceea ce se poate prin sistemul dolarului și să distrugă această sursă de bunăstare prezentată de noi și iată de ce răspundem la aceste provocări, pentru că există încercări de a ne abate de la drumul nostru și de la dezvoltarea noastră tehnologică. Este foarte important ca țara noastră să lupte pentru libertate împotriva a ceea ce face SUA”, a declarat Vladimir Putin.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Kremlin
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close