Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ghicitul vremii în ceapă. Prognoza meteo care nu dă greş niciodată

Ghicitul vremii în ceapă. Prognoza meteo care nu dă greş niciodată

Ceapa e regina mâncării, dar, în ultima zi din an este şi cel mai bun meteorolog popular. Gospodinele curăţă în seara de ajun de an nou 12 coji de ceapă în care pun sare grunjoasă iar a doua zi, după ce se întorc de la biserica, află cum va fi vremea în fiecare lună a anului.

Ghicitul vremii în ceapă. Prognoza meteo care nu dă greş niciodată
Sursa foto: Pixabay.com/couleur
de Silvia Preda    |    31 Dec 2021   •   18:47

Dacă sarea este mai umedă atunci va fi o lună mai ploioasă, iar dacă sarea este mai uscată atunci va fi o lună mai secetoasă. O tradiţie care nu dă greş niciodată.

În Transilvania, la final de an, localnicii află cum va fi vremea în anul ce vine cu mult înaintea meteorologilor. 

În localitatea Ibănești, de pe Valea Gurghiului, tradiţiile se respectă cu sfinţenie. Cei mai în vârstă le arată tinerilor cum era pe vremuri când oamenii nu aveau televizor și cum se pregăteau pentru munca câmpului.

La aproape 100 de km de Ibănești, în localitatea Lunca Bradului, femeile fac calendarul de ceapă pentru zona de munte așa cum au învăţat de la părinţi.

Calendarul cepei. Prognoza meteo care nu dă greş niciodată

Pentru anul 2022, la deal, previziunile arată o vară ploioasă și iarnă geroasă şi cu zăpadă.

În zonă de munte calendarul arată că în august este numai bine de strâns fânul, iar septembrie va fi o lună bună de scos cartofii.

Din noiembrie va veni zăpada.

×
Subiecte în articol: ceapa prognoza meteo News Hour with CNN
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close