Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Dr. Andrei Baciu: "Avem nevoie să ajungem mai ușor la un spital și mai repede la un medic"

Dr. Andrei Baciu: "Avem nevoie să ajungem mai ușor la un spital și mai repede la un medic"

Dr. Andrei Baciu, Secretar de Stat Ministerul Sănătății, a vorbit în cadrul Conferinţei Naţionale "Ghidul campaniilor și programelor de sănătate 2023”, organizată de Antena 3 CNN şi cotidianul naţional Jurnalul, prin platforma România Inteligentă.

Dr. Andrei Baciu: "Avem nevoie să ajungem mai ușor la un spital și mai repede la un medic"
Sursa foto: Facebook | Andrei Baciu
de Ştefan Petrică    |    27 Feb 2023   •   10:40

"Cu toții ne dorim sa avem acces la un sistem de sănătate, precum cele pe care le vedem în străinătate.

Dacă te uiți la sistemele de sănătate performanțe, acestea au și alocări semnificative de resurse. Resurse care se fac întotdeauna în parteneriat.

Fundația și premisele sunt acestea și în România. O mare parte din spitalele publice, nu sunt în subordinea Ministerul Sănătății, sunt în subordinea autorităților locale, doar cele strategice, institutele, marile centre sunt în subordinea ministerului Sănătății.

În rest, mare parte, au fost gândite să fie în subordinea autorităților locale tocmai pentru că acolo, pe de-o parte există un acces mai simplu și mai facil la resurse, și doi, pot fi mult mai bine gândite în funcție de conformația demografică locală.

Ghidul campaniilor și programelor de sănătate 2023 - ajutor real pentru pacienții din Ilfov| Conferinţă naţională Antena 3 CNN “România Inteligentă”

Ghidul campaniilor și programelor de sănătate 2023 - ajutor real pentru pacienții din Ilfov| Conferinţă naţională Antena 3 CNN “România Inteligentă” Reprezentanți ai Ministerului Sanatatii, Parlamentului Românei, CNAS, Consiliul Judetean Ilfov, asociatiei COPAC vor interacționa în mod direct în plenul conferinței.

Publicată de Antena 3 pe Duminică, 26 februarie 2023

Oriunde există performanță în sistemul de sănătate, înseamnă că oamenii trăiesc mai mult și mai bine și au o calitate a vieții superioară.

Unde există aceste trei lucruri, acolo există întotdeauna un parteneriat.

În Ilfov se întâmplă deja acest lucru pentru că acolo există lidership, pentru că dacă nu există voință publică, nu poți construi nimic.

Este vorba de infrastructură, degeaba ai medici, degeaba ai asistente, degeaba ai orice. Un simplu drum până la spital este cel care iți limitează accesul.

Un alt lucru important îl reprezintă campaniile de screening, fie că vorbim de cancer sau tuberculoză.

Campaniile de screening trebuie încurajate. Sunt deja 10, 12 medici înrolați în județul Ilfov pentru campania de screening.

Să pui accent și să aloci resurse semnificative pentru screening, pentru diagnostic precoce, este ceea ce până la urmă duce la rezultatele de mortalitate mai scăzută, morbiditate mai scăzută, adică pacienți mai sănătoși, oameni care trăiesc mai mult și au calitatea vieții mai bună.

Un alt lucru important pe care vreau să-l spun, Ilfovul zâmbește, este un proiect sincer, despre care vă spun că ar merita extrapolat. Este un proiect care poate fi replicat la nivel național, astfel încât toată România să zâmbească.

În concluzie, avem nevoie să ajungem mai ușor la un spital și mai repede la un medic dacă este nevoie. Hai să implementăm tot ceea ce oferă medicina în domeniul prevenției și diagnosticului precoce", a declarat Dr. Andrei Baciu, în cadrul Conferinței Naționale, prin platforma România Inteligentă.

×
Subiecte în articol: Andrei Baciu România Inteligentă
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close