Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Soluție unică în România pentru salvarea culturilor afectate de secetă, la Buzău: Folosirea apelor uzate pentru irigații

Soluție unică în România pentru salvarea culturilor afectate de secetă, la Buzău: Folosirea apelor uzate pentru irigații

Autoritățile locale din Buzău au găsit o soluție inteligentă pentru a salva culturile afectate de secetă, dar și pentru a împiedica risipa de energie.

Soluție unică în România pentru salvarea culturilor afectate de secetă, la Buzău: Folosirea apelor uzate pentru irigații
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Aug 2022   •   17:31

O inițiativă unică la nivel național presupune utilizarea apelor uzate și colectate în urma ploilor pentru a iriga terenurile fermierilor. Astfel, apa tratată prin intermediul unor procese tehnologice costisitoare nu va mai fi pierdută, iar culturile sunt ajutate să supraviețuiască pe timp de arșiță.

Buzăul se numără printre cele mai afectate județe de secetă. Zeci de mii de hectare de teren cu cereale au fost distruse. Din acest motiv, autoritățile locale au căutat soluții pentru a-i ajuta pe fermieri. Astfel s-au gândit să ia în calcul utilizarea apei uzate și colectate în urma ploilor. 

"Apa uzată vine amestecată cu apă de ploaie și este diluată. Și nu ar mai trebui diluată în stația de epurare, ar trebui stocată în iazuri biologice, iar de acolo, după controale, le disponibilizezi pentru a iriga terenurile agricole.

Totodată, în urmă tratării apei la stațile de epurare sunt eliminate azotul și fosforul, chimicale din care sunt realizate îngrășăminte. Dacă apa nu ar mai fi epurată mecanic și ar fi folosită la irigarea culturilor s-ar reduce semnificativ consumul de curent electric.", spune Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Ideea a fost prezentată Guvernului României și urmează să fie realizat un studiu de pre-fezabilitate.

"Prin curgere gravitaționala putem duce această apă pe 10 mii de hectare lângă Buzău. Noi am început acest proiect și sper să avem și finanțare, astfel încât să realizăm un proiect pilot de cercetare, care să fie văzut de administrațiile locale din toată țara, pentru a putea folosi această resursă extraordinară în mod inteligent.", a mai spus edilul.

Valoarea unui astfel de proiect se ridică la câteva milioane de euro, bani care ar putea fi atrași prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliența.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close