Antena 3 Emisiuni Sfat de sănătate Ce trebuie să ştie adolescenţii înainte de începerea vieţii sexuale. Dr. Mustaţă: "Multe infecţii care afectează fertilitatea trec neobservate"

Ce trebuie să ştie adolescenţii înainte de începerea vieţii sexuale. Dr. Mustaţă: "Multe infecţii care afectează fertilitatea trec neobservate"

de Redacția Antena 3    |    06 Mai 2022   •   10:06
Ce trebuie să ştie adolescenţii înainte de începerea vieţii sexuale. Dr. Mustaţă: "Multe infecţii care afectează fertilitatea trec neobservate"
Sursa foto: Antena 3

Când ar fi în regulă din punct de vedere medical ca adolescenţii să-şi înceapă viaţa sexuală ne spune ginecologul Laura Mustaţă.

"Nu există un termen. Cel mai important este ca acest lucru să se întâmple atunci când adolescentul este pregătit. La fel de important este ca el să fie consiliat înainte. Să aibă o discuţie în familie, cu medicul sau chiar la şcoală.

Nu vorbim despre o sarcină, ci despre infecţiile care se pot transmite", a spus medicul Laura Mustaţă, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Ce implică o educaţie sexuală

 "Virginitatea până la un punct, este un lucru destul de preţios. Adolescenţii trebuie să cunoască riscurile la care se explun atunci când îşi încep viaţa sexuala. Sunt lucruri care pot afecta viaţa atât fizic, cât şi psihologic. 

Bolile cu transmitere sexuală care pot avea impact major asupra vieţii

Vorbim despre infecţii care sunt uşor tratabile. Sunt infecţii cu transmitere sexuală care se tratează uşor cu antibiotice. Pe de altă parte, putem vorbi despre infecţii cu hepatită B sau HIV. 

Să nu uităm că există infecţii care pot afecta fertilitatea pe termen lung. Sunt femei care vin la consult la 20,30 de ani şi depistăm o astfel de infecţie, care a fost de mult instaurată, dar care nu a dat simptome. Multe infecţii care afectează fertilitatea pot trece neobservate. 

Cu cine pot discuta adolescenţii despre începerea vieţii sexuale

Adolescenţii pot vorbi chiar şi cu medicul de familie. În ceea ce priveşte fetele, acestea trebuie să poarte o discuţie cu medicul ginecolog. În general, este bine să se discute cu un specialist. 

Părinţii nu ar trebui să se simtă jenaţi să discute cu ai lor copii. Este mai bine ca educaţia sexuală să se petreacă în sânul familiei. 

Recomandăm vaccinarea HPV a fetiţelor. Bineînţeles, după un consult ginecologic, test Papanicolau şi o determinare de un tipar HPV. Din păcate, cancerul de col este foarte frecvent la noi în ţară", a mai spus medicul. 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close