Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Beneficiile mâncării gătite acasă. Mare atenţie când comandaţi de la restaurant | Dr. Niţescu: "Folosiţi doar vase din inox la gătit"

Beneficiile mâncării gătite acasă. Mare atenţie când comandaţi de la restaurant | Dr. Niţescu: "Folosiţi doar vase din inox la gătit"

Suntem în era vitezei și prea puţini dintre noi mai aleg să gătească acasă. Specialistul în Nutriție Maria Niţescu ne spune care sunt beneficiile meselor preparate acasă, dar și la ce sa fim atenţi când vorbim de ustensilele folosite la gătit.

Beneficiile mâncării gătite acasă. Mare atenţie când comandaţi de la restaurant | Dr. Niţescu: "Folosiţi doar vase din inox la gătit"
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2022   •   10:53

"Mâncarea gătită poate să fie o alegere sănătoasă sau poate să fie o alegere care să ducă la apariţia unor îmbolnăviri.

Una este să gătim un pilaf din orez integral şi alta este să gătim un pilaf din orez alb.

Una este să facem o tocăniţă în care punem jumătate de sticlă de ulei, alta este să facem o tocăniţă în care la finalul prelucrării termice să punem 2, chiar 3 linguri de ulei.", a spus Maria Niţescu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

În ce condiţii îngraşă mâncarea gătită acasă

În momentul în care prăjim carnea de pui sau porc, o să avem de-a face cu nişte efecte adverse. În schimb, atunci când o pregătim pe grătarul electric sau la cuptor, vom beneficia de pe urma consumului unui aliment bine pregătit. Beneficiem de proteine, vitamine, fier. 

În ce vase gătim alimentele ca să nu îşi piardă beneficiile

Recomandările sunt doar pentru vase din inox. Apoi foarte important este şi timpul de prelucrare termică. Una este să faci o tocăniţă într-o jumătate de oră şi alta este să fierbi la ea 3 ore. 

Deci, efectele asupra sănătăţii noastre sunt total diferite. Când legumele nu sunt prelucrate termic foarte mult, beneficiem şi noi de pe urma lor şi la fel şi microbiota noastra. Foarte importantă este şi reţeta în sine. 

De ce e bine ca vârstnicii să consume alimente mai bine prelucrate termic

Persoanele vârstnice trebuie să consume alimente mai bine prelucrate termic, având în vedere că procesele de digestie sunt diferite, nu mai sunt ca în tinereţe. Mai mult decât atât, mulţi dintre vârstnici au probleme cu dentiţia. 

Sunt persoane care au gastrită şi atunci digestia nu se mai face cum trebuie. Sunt persoane care slăbesc foarte mult pentru că şi absorbţia este redusă.

Mare atenţie când comandaţi mâncare gătită de la restaurant

În industria HoReCa nu se mai folosesc metodele acestea de gătit clasice şi nici nu se folosesc întotdeauna ingredientele de cea mai bună calitate nutriţională. Bătrâneţea ne-o formăm la tinereţe, iar cei care dau startul sunt chiar părinţii", a mai spus Maria Niţescu.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close