Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cancerul de sân, o afecţiune tăcută. Dr. Mustață: "Nu doare și dacă așteptăm să apară simptome, boala e avansată"

Cancerul de sân, o afecţiune tăcută. Dr. Mustață: "Nu doare și dacă așteptăm să apară simptome, boala e avansată"

Luna octombrie este luna de conștientizare a prevenției cancerului de sân. Ce presupune asta și ce trebuie să știe toate femeile, aflăm vineri de la ginecologul Laura Mustață. E important să știm că există anumite teste genetice gratuite pe care le putem face ca să aflăm dacă avem sau nu risc de cancer la sân.

Cancerul de sân, o afecţiune tăcută. Dr. Mustață: "Nu doare și dacă așteptăm să apară simptome, boala e avansată"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    15 Oct 2021   •   12:49

"Cancerul de sân este un tip ce cancer care poate fi depistat la timp. Un cancer pe care putem să-l investigăm înainte și depistat clinic. Nu este un cancer pe care putem să-l determinăm doar dacă există în familie. 

Realist, ca și prevenție, putem să facem lucruri la modul general, pe care orice om le poate face, cum ar fi să avem un stil de viață sănătos, să avem o dietă echilibrată, să facem sport și să eliminăm stresul din viața noastră", a spus dr. Laura Mustață, vineri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Peste 40 de ani, screening mamografic pentru depistarea cancerului de sân

"Mai mult decât atât, pentru femeile de peste 40 de ani, în special pentru cele cu vârsta peste 45 de ani, se recomandă anual un screening mamografic, o evaluare imagistică a sânilor, care poate să depisteze precoce eventuale probleme la sân.

Din păcate, cancerul de sân nu este o boală care să dea neapărat simptome. Cancerul de sân nu doare și dacă așteptăm să apară simptome serioase, atunci boala poate fi destul de avansată.

Pe de altă parte, există noduli care pot apărea la sâni și aceștia sunt motivul pentru care majoritatea pacientelor se prezintă la medic, însă la fel de bine sunt noduli care nu sunt neapărat cancer.

Cauzele apariției cancerului de sân

Lipsa educației medicale ține femeile departe de medic prea mult timp. Din lipsa educației uităm să facem o conștientizare mai aprigă în rândul populației", a mai spus medicul.

"Sunt mai mulți factori de risc, cum ar fi cel genetic. Este puțin probabil să putem modifica ceva în viața noastră că să prevenim apariția cancerului de sân. 

Analizele genetice care ne indică riscul de cancer de sân

Cancerul de sân este un cancer în general determinat hormonal, apare cel mai frecvent la femeile la menopauză. Expunerea pe termen lung la estrogen, poate fi un factor de risc, dar studiile arată că de fapt, expunerea la anticoncepționale nu crește realist riscul de cancer la sân", a explicat dr. Mustață.

"Există teste gentice care se pot face. Sunt testările BRCA1, BRCA2, dar sunt și alte mutații genetice care pot da cancer. Sunt niște teste costisitoare, însă, în momentul de față, în București, există un program prin care pacientele eligibile pot beneficia de aceste testări gratuit", a mai precizat medicul.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close