Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate De la ce apar cârceii. Semnele care ar trebui să ne trimită la medic | Dr. Ene: "Se poate croniciza extrem de uşor"

De la ce apar cârceii. Semnele care ar trebui să ne trimită la medic | Dr. Ene: "Se poate croniciza extrem de uşor"

Astăzi aflăm tot ce este necesar să știm despre durerile de umăr. Medicul ortoped Răzvan Ene ne spune de la ce apar aceste dureri, ce afecțiune ascund, dar de ce ne doare umărul atunci când înotăm.

De la ce apar cârceii. Semnele care ar trebui să ne trimită la medic | Dr. Ene: "Se poate croniciza extrem de uşor"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    23 Aug 2022   •   11:31

"Amorţelile pot fi rezultatul sau consecința unei afecțiuni, dar patologia este atât de diversificată dacă pornim de la nivelul coloanei vertebrale cervicale.

Sunt patologii ale acestui segment al coloanei care se pot transpune în aceste suferinţe neurologice de tip periferic.

Acestea pot fi hernii de disc sau orice altă patologie discovertebrală cervicală care iradiază pe membrul toracic. Pornind de la umăr spre cot, fie chiar până la nivelul degetelor şi astfel se traduce în aceste parestezii sau amorţeli ale degetelor.

O căldură excesivă poate induce o vasodilataţie cu consecinţe în sensul acesta. De asemenea, frigul poate produce o vasoconstricţie cu manifestări de tip neurologic, precum contracturi musculare pe musculatura terminală, amorţeli şi aşa mai departe.", a spus medicul Răzvan Ene, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Afecţiunile care duc la durerile de umăr

Articulația umărul este o articulație sferoidală. În esență este instabilă prin definiție, însă dacă pe lângă o articulație instabilă, asociem și o traumă sau o leziune degenerativă, cu adevărat lucrurile se vor complica și atunci și paleta de atitudini terapeutice este extrem de diversificată.

De ce ne doare umărul când înotăm

Cea mai frecventă patologie în astfel de situații este periartrita scapulohumerală. Adică un pacient care n-a făcut sau nu face niciun fel de activitate fizică şi ajunge la mare şi înoată, acesta suprasolicită această articulație. Accentuând astfel nivelul de activitate fizică şi articulaţiile reacționează într-o manieră inflamatorie și astfel apare durerea. 

Nu este cu risc vital, însă poate să se cronicizeze. Periartrita scapulohumerală se poate croniciza extrem de ușor și atunci o durere care persistă luni nu e deloc plăcută. 

Semnele care ar trebui să ne trimită la ordoped

În astfel de situaţii, prima săptămână de durere trece mai uşor, însă atunci când cele şapte zile trec şi durerea nu cedează sau din contră se accentuează, abia atunci încep simptomele care ne afectează viaţa de zi cu zi şi ne afectează activitatea profesională. 

Ce sunt cârceii şi de la ce apar

Aceste contracturi musculare nu sunt un pericol. Aceşti cârcei sunt apanajul persoanei care nu are o activitate fizică constantă.

Persoana în cauză evoluează în salturi. Nu ne apucăm să pedalăm 40 km, dacă noi am făcut pauză în activitatea fizică de 12 luni. Seara respectivă va fi un coşmar de contracturi musculare. Există geluri care pot ajuta în felul acesta.

Trebuie să fim conştienţi de ceea ce am făcut şi să fim conştienţi de ceea ce ne aşteaptă. Mişcarea trebuie făcută cu discernământ.", a mai spus medicul.

×
Subiecte în articol: carcei Răzvan Ene Sfat de sănătate
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close