Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce putem face cu copiii acasă când sunt în vacanţă | Psihoterapeut: "Copilul are nevoie să se joace şi singur"

Ce putem face cu copiii acasă când sunt în vacanţă | Psihoterapeut: "Copilul are nevoie să se joace şi singur"

Copiii sunt încă în vacanţă, iar părinţilor le este greu să organizeze un program alături de cei mici. Psihoterapeutul Cecilia Andronic ne dă ponturi pentru a face lucruri ingenioase alături de copii, pentru ca aceştia să nu se plictisească.

Ce putem face cu copiii acasă când sunt în vacanţă | Psihoterapeut: "Copilul are nevoie să se joace şi singur"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    08 Aug 2022   •   12:12

"Este o mare problemă această vacanţă, dar cred că cel mai important este să implicăm în creşterea şi educarea celor mici şi familia extinsă. 

Există foarte multe situaţii în care părinţii nu doresc să integreze familia extinsă pentru că se gândesc că îi învaţă pe cei mici la lucruri nepotrivite sau pentru că bunicii le fac toate poftele. Deci, sunt n motive.

Cu toate acestea, copilul are nevoie de această relaţie cu bunicii, în care aceştia îi face toate poftele celui mic. Cumva, îl învaţă pe copil cum să reacţioneze în funcţie de persoană.

Trebuie să ne gândim că în trecut exista un trib, care se ocupa de creşterea şi educarea copiilor. Erau părinţii, fraţii, mătuşile şi tot aşa. De aceea, este foarte important ca cel mic să cunoască modalitatea de relaţionare, atât cu bunica care îl răsfaţă, cu părintele care pune limite, cât şi cu mătuşa care este mai recalcitrantă.

Este important să cunoască aceste tipuri de relaţionare.", a spus psihoterapeutul Cecilia Andronic, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Joaca ajută copiii să îşi dezvolte imaginaţa

Atunci când părinţii vin de la serviciu, copiii îi iau de noi, pentru că îşi doresc să petreacă timpul împreună. Este foarte important să petrecem timp cu copilul jucându-ne cu el.

E bine să ne lăsăm copilul să-şi dezvolte imaginaţia. Nu să stăm pe canapea şi unul să se uite pe telefon, iar altul pe tabletă şi să considerăm că acesta este timpul petrecut împreună.

Vacanţa este benefică pentru copii

Vacanţa este foarte benefică pentru cei mici pentru că cumva întăreşte legătura dintre părinţi şi copil. Taberele ajută foarte mult atât timp cât nu suprasolicităm copilul. Nu trimitem copilul în tabără, apoi îl trimitem la un curs de vioară, apoi la engleză. Este nevoie să fim atenţi la conexiunea cu copilul.

Ce program le putem face copiilor în vacanţa mare

E bine să-i păstrăm programul, pentru că cel mai important în programul copilului este partea de organizare, în care el are un program stabil şi limite fixe. Chiar dacă noi petrecem timp cu copilul are nevoie de partea de limite şi program. Aceste lucruri oferă stabilitate şi protecţie.

Copilul are nevoie să se joace şi singur

Partea acesta de joc singur îi stimulează creativitatea. Îşi face jocuri de rol şi se exprimă mult mai bine. Deci, nu este o problemă dacă cel mic stă singur şi se joacă.", a mai spus psihoterapeutul Cecilia Andronic.

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close