Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum recunoaştem pietrele la rinichi. Dr. Iatagan: "Este singura durere asemănătoare cu durerile naşterii"

Cum recunoaştem pietrele la rinichi. Dr. Iatagan: "Este singura durere asemănătoare cu durerile naşterii"

Astăzi vorbim despre deshidratare şi consecinţele zilelor caniculare asupra organismului. Urologul Cristian Iatagan demontează mituri despre consumul de apă, cauzele litiazei renale, dar şi cum recunoaştem nişte rinichi bolnavi.

Cum recunoaştem pietrele la rinichi. Dr. Iatagan: "Este singura durere asemănătoare cu durerile naşterii"
de Andreea Cigolea    |    02 Sep 2021   •   11:17

"În principiu, deshidratarea este situaţia în care consumăm mai puţine lichide decât are nevoie organismul nostru. 

Faptul că nu simţim nevoia să mergem să urinăm sau trece o zi întreagă fără să mergem la toaletă şi observăm că urina noastră este concentrată, înseamnă că am consumat insuficiente lichide şi că am pus presiune pe rinichi.

În formarea calculilor renali, semnele pot fi discrete sau chiar inexistente, dar în momentul în care un calcul renal migrează din rinichi şi împiedică scurgerea naturală a urinei, pot exista dureri renale, chiar atroce.

Se spune că o colică renală dată de migrarea unui calcul ce acoperă un rinichi este, poate, singura durere asemănătoare cu durerile naşterii", a precizat dr. Cristian Iatagan, joi, în cadrul emisiunii "Sfat de Sănătate" cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Factorii de risc în cazul apariţiei pietrelor la rinichi

"Deshidratarea este cea mai importantă. Desigur, există şi oameni care au o predispoziţie genetică, metabolică, pentru apariţia a diferite forme de calculi. 

De exemplu, bărbaţii care consumă foarte multă proteină animală. Obezitatea, dar şi sedentarismul este una dintre cauze. 

Din fericire, organismul nostru este suficient de inteligent să permită o aşa-zisă intoxicație, dacă am consuma prea multă apă. Este o legendă.

Organismul păstrează și filtrează doar ceea ce are nevoie. Nu reușim să-i facem rău organismului aducându-i un aport hidric exagerat", spune medicul.

Apa minerală vs. apa plată - care este mai bună

"Aici este o discuţie puţin mai lungă. De preferat este consumul de apă plată, dar nici apa minerală nu este contraindicată.

Problema este pentru cei care consumă numai apă plată.

În timp, poate da nişte tulburări, inclusiv formarea de calculi renali", mai spune dr. Iatagan.

Pericolul nisipului la rinichi - mit sau realitate?

"Nisipul la rinichi există! De fapt, în esenţă, urina este o soluţie hiperconcentrată. Sarcina acesteia este de a elimina nisipul, care este o chestiune milimetrică. Eliminarea trebuie să se producă fără niciun fel de simptom sau suferinţă. 

Este greu de a considera patologic acest nisip la rinichi, câtă vreme lucrurile rămân la acest nivel. Însă, o urină închisă la culoare, urât mirositoare, roşie, cu urme de sânge, normal că trebuie să alarmeze pacientul. 

Din fericire, la ora actuală, în medicină, pietrele la rinichi pot fi tratate 100% prin metode minim invazive. În situaţia în care ajungem să avem nişte calculi renali, care nu pot fi eliminaţi prin cale naturală, avem o mulţime de astfel de metode şi de procedee. De exemplu, litotriţia extracorporeală. Este un bombardament de unde de şoc al calculilor care sunt prea mari și nu pot fi eliminați pe cale naturală", adaugă medicul urolog.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close