Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum putem diagnostica o formă gravă de astm. Dr. Oana Arghir: "Crizele severe pot fi de multe ori letale"

Cum putem diagnostica o formă gravă de astm. Dr. Oana Arghir: "Crizele severe pot fi de multe ori letale"

Una din 10 persoane care suferă de astm are o formă severă a bolii. Aproape jumătate dintre pacienţii cu astm sever nu pot ține boala sub control cu medicația standard. Pneumologul Oana Arghir ne spune astăzi care este pericolul nediagnosticării precoce a acestui tip de astm şi cum putem face diagnosticarea timpurie.

Cum putem diagnostica o formă gravă de astm. Dr. Oana Arghir: "Crizele severe pot fi de multe ori letale"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    28 Oct 2021   •   10:59

"În asmul bronşic sever, pacienţii sunt necontrolaţi optim de către terapia inhalatorie. Simptomatologia persistă, activităţile zilnice sunt limitate, în pofida faptului că pacienţii sunt complianţi la tratamentul administrat de către medicul specialist. Exacerbările pot să fie frecvente şi riscul de deces poate fi iminent. 

Ceea ce este important în astmul sever este să fie înlăturaţi, respectiv trataţi toţi factorii de risc, toate comorbidităţile agravante. În majoritatea cazurilor, 70-80% din aceste cazuri, fenotipul inflamaţiei este de tip eozinofilic.

Acestea sunt o fractură din globulele albe din sânge care pot fi identificate extrem de uşor prin intermediul hemoleucogramei. Atunci când numărul eozinofilelor este crescut, atunci riscul de formă severă de asm este mare", a explicat dr Oana Arghir, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Pericolul unui diagnostic de astm pus prea târziu

"În momentul în care diagnosticul este pus prea târziu, pot apărea modificări la nivelul căilor respiratorii, respectiv remodelarea bronşică. Toate aceste lucruri pot avea o soluţie dacă există un dialog între pacient, medicul de familie şi medicul specialist. 

Crizele de asm pot fi severe, ba chiar letale. Se administrează de obicei corticoterapie pe cale sistemică. Pacientul necesită spitalizare în terapie intensivă. Această terapie, administrată în mod repetat, poate să-i facă rău pacientului. 

Noi milităm pentru diagnosticarea la timp a formelor grave de astm sever, întrucât, în România, există tratament pentru această categorie de bolnavi", a mai spus medicul.

Complicaţiile asmului bronşic

"De obicei, această inflamaţie locală se răsfrânge la nivelul întregului organism şi aceşti pacienţi ajung să devină corticodependenţi şi pot dezvolta afecţiuni grave.

Important este să evităm recomandarea şi repetitivitatea corticoterapiei pe cale sistemică din dorinţa de a deţine controlul. Orice astm bronşic necesită o monitorizare vigilentă din partea medicului de familie. Necesită un screening a eozinofilelor în sânge", a mai precizat medicul. 
 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close