Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Apneea în somn. Dr. Deleanu: "E o boală periculoasă. Dacă durează mai mult de 10 secunde, ne punem un semn de întrebare"

Apneea în somn. Dr. Deleanu: "E o boală periculoasă. Dacă durează mai mult de 10 secunde, ne punem un semn de întrebare"

Astăzi vorbim despre sindromul de apnee în somn. De la ce apare, care sunt cauzele și dacă se vindecă, ne spune pneumologul Oana Deleanu.

Apneea în somn. Dr. Deleanu: "E o boală periculoasă. Dacă durează mai mult de 10 secunde, ne punem un semn de întrebare"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    07 Oct 2021   •   12:23

"Există persoane cărora partenerul de viață le-a spus că în timpul somnului li se oprește respirația. Sforăie și apare ca o pauză. 

Practic, noi avem un conduct prin care trece aerul și în momentul când el se îngustează, aerul trece si produse un zgomot care este sforăitul. În momentul în care căile aeriene se îngustează și mai mult, se reduce fluxul de aer.

Dacă aceste pauze durează mai mult de 10 secunde și sunt peste 5 episoade pe oră de somn", a spus dr. Oana Deleanu, medic primar pneumologie, joi, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea. 

Simptomele apneei

"Sunt persoane care zic că se sufocă, că nu pot dormi pe spate. Sunt persoane care sesizează, mai ales dimineața, pentru că atunci sunt cele mai identificatoare. Sunt simptome nocturne și simptome diurne.

Dacă pacientul nu a dormit bine și s-a perpelit toată noaptea, timp de 8 ore, a doua zi apar durerile de cap, oboseala, somnolența, tulburările de concentrare, anxietate și irascibilitate", mai spune medicul.

Apneea, o boală periculoasă din punct de vedere social

"Mai ales din punct de vedere al accidentelor de muncă, a scăderii productivității sau chiar a accidentelor în trafic.

În general se produce o ingestare, fie că persoana este obeză sau are un gât scurt și gros. Poate nu neapărat obeză, dar dacă are gâtul gros, normal că căile aeriene se micșorează.

Uneori o limbă mare, unele modificări ale feței, sau afecțiune din fera ORL , pot provoca această apnee.

Poate să apară și la copii. Odată cu înaintarea în vârstă, se cam lasă totul, însă depinde foarte mult de cauzele care au produs blocajul. Sunt persoane care reușesc să scadă în greutate și să se vindece de apnee.

Sunt persoane care au nevoie de intervenții ortodontice sau din sfera ORL. De cele mai multe ori, sunt persoane care au modificări care nu pot fi rezolvate", a precizat medicul.

Ce este masca CPAP cu care dormim toată viața dacă suferim de apnee

"Apneea se tratează cu CPAP, adică aer cu presiune pozitivă continuă. Ce poți să faci este să sufli un aer cu presiune pozitivă care ține caile aeriene deschise și împiedică colapsul.

Persoanele ajung să trăiască toată viața cu această mască, doar că la un moment dat, după ce se dă masca jos, pentru că acea presiune are un efect asupra baroreceptorilor, îi face mai tonifiați", a mai explicat dr. Deleanu.

Sforăitul, asociat des cu sindromul de apnee

"În majoritatea cazurilor este asociat, însă nu orice sforăit înseamnă apnee. Doar un sforăit foarte zgomotos, dar pe de altă parte există și tipuri de apnee care apar în problemele de obezitate", ne mai spune medicul.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate apnee sforăit

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close