Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate De ce creşte tensiunea arterială şi care sunt simptomele. Dr. Cârstea explică ce facem când tensiunea mare nu scade, deşi luăm medicamente

De ce creşte tensiunea arterială şi care sunt simptomele. Dr. Cârstea explică ce facem când tensiunea mare nu scade, deşi luăm medicamente

Există anumiţi factori care duc la creşterea tensiunii arteriale şi trebuie să cunoaştem şi simptomele unei asemenea afecţiuni.

De ce creşte tensiunea arterială şi care sunt simptomele. Dr. Cârstea explică ce facem când tensiunea mare nu scade, deşi luăm medicamente
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    05 Noi 2021   •   11:32

"În majoritatea cazurilor nu se cunoaşte exact de ce creşte tensiunea arterială. Există mai mulţi factori de risc, care pot favoriza apariţia acestei hipertensiuni arteriale esenţiale, cum ar fi la pacienţii care fumează, cei supraponderali, cei care au un consum ridicat de sare în alimente, cei care consumă foarte multe grăsimi.

Alt factor de risc ar fi inactivitatea fizică. Dacă am avea o activitate fizică regulată, de 3-4 ori pe săptămână, am reuşi să nu dezvoltăm această tensiune.

De asemenea, mai sunt cazuri şi de hipertensiune secundară. Practic, sunt nişte boli a căror complicaţie este hipertensiunea arterială, însă aceste boli sunt singurele care au un tratament specific, şi practic, tratamentul acelei boli, reglează hipertensiunea", a spus medicul Nicolae Cârstea, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate.

Hipertensiunea arterială netratată ne pune viaţa în pericol

"O tensiune arterială netratată ne pune foarte mult viaţa în pericol. Este în primul rând una dintre principalele cauze în apariţia infarctului miocardic, totodată, este unul dintre factorii de risc în cazul accidentului vascular cerebral. Tratând şi având o dietă echilibrată şi un consum scăzut de lipide, putem înlătura apariţia acestor evenimente nefaste.

Din păcate, nişte simptome specifice nu există. Pot fi nişte dureri de cap sau să ne simţim obosiţi în timpul activităţilor pe care le facem", a precizat medicul cardiolog. 

Ce facem când tensiunea mare nu scade, deşi luăm medicamente

"Este vorba despre hipertensiunea arterială rezistentă. Aceasta este definită printr-un pacient care prezintă nişte valori mai mari de 140/90 mmHg, în ciuda a trei medicamente hipertensive din trei clase diferite, dintre care unul este diuretic. Pentru aceşti pacienţi există terapia ablaţie a arterei renale, însă aceasta este indicată doar acestor pacienţi. 

S-a constatat că în urma acestei proceduri, care este minim invazivă practic pacientul este conştient în timpul procedurii. Se face doar o anestezie locală la nivelul arterei femurale. Prin această arteră se ajunge la arterele renale cu o sondă cu care emite nişte pulsuri de radio frecvenţă şi practic, va încălzi anumite zone şi va deconecta terminaţiile nervoase de arteră. Cu ajutorul acestei terapii, tensiunea arterială scade, dar în timp, de la trei la 12 luni", a mai explicat medicul. 

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close