Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Lista fobiilor pe care le dezvoltă cei care trec prin COVID. Psiholog Bogdan Stoian: "Depresivii au nevoie de afecţiune, nu de milă"

Lista fobiilor pe care le dezvoltă cei care trec prin COVID. Psiholog Bogdan Stoian: "Depresivii au nevoie de afecţiune, nu de milă"

Începând de astăzi, în fiecare zi de luni, vom primi sfaturi de la specialişti pentru a avea un început de săptămână cât mai liniştiţi din punct de vedere mental. Azi vom discuta despre depresia post-COVID şi impactul asupra noastră. Psihologul Bogdan Stoian ne spune ce afecțiuni putem dezvolta din punct de vedere psihologic după infecția cu Sars CoV-2.

Lista fobiilor pe care le dezvoltă cei care trec prin COVID. Psiholog Bogdan Stoian: "Depresivii au nevoie de afecţiune, nu de milă"
de Milena Niță    |    17 Mai 2021   •   12:34

Unele dintre persoanele care au trecut prin boala COVID-19 dezvoltă ulterior anumite probleme psihologice şi au nevoie de un ajutor specializat, mai ales o parte dintre cei care au trecut prin spitalizare.

Fobiile pe care le dezvoltă cei care trec prin COVID

"În cazul acestor persoane, cel mai des se pot întâlni agorafobie (sunt cei care nu mai vor să iasă din casă), tulburările depresive sunt prezente, nu mai vor să se întâlnească cu cercul lor de prieteni, persoanele în vârstă se însingurează şi se alienează din ce în ce mai mult, se înstrăinează, iar tabloul este complicat şi trebuie adaptat pentru fiecare în parte.

Suportul social este binevenit în situaţii de genul acesta, mai ales dacă e cazul unei depresii", a spus psihologul Bogdan Stoian, luni, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

De aceea, spune specialistul, în aceste situaţii e bine ca familia să fie lângă cel care trece prin aceste momente grele şi să ofere suport emoţional.

Suportul social, important în depresie

"În depresie, nu este vorba despre lipsa de voinţă, ci este o boală care se poate trata", explică psihologul.

Pentru tratare, e bine să se găsească acţiuni sociale la care acea persoană să participe, pasiuni ale sale, dar şi o excursie cu familia la mare sau la munte ar ajuta foarte mult.

E nevoie de o mare afecţiune din partea celorlaţi. "De multe ori, un telefon dat celui depresiv ajută foarte mult.

Depresivii au nevoie de afecţiune, nu de milă

Practic, această distanţare fizică nu presupune şi una socială şi ar fi bine să găsim fel şi fel de mijloace de contact cu ceilalţi. Cei care nu au trecut prin boală nu înţeleg foarte bine despre ce este vorba", a mai spus Bogdan Stoian.

În plus, nevoia depresivului nu este una de milă, ci de afecţiune, a mai explicat psihologul.

Există chiar şi o linie de apel pentru cei care au trecut prin boală, pentru a se ajunge la o revenire la o viaţă echilibrată şi frumoasă.

COVID nu este o ruşine

Depresia şi anxietatea mai apar şi pentru că unii oameni consideră COVID-ul o ruşine, chiar şi acum, după luni întregi de pandemie.

"Acest stigmat este rezultatul unor gânduri negre cu privire la situaţia prin care au trecut şi nu are corespondet cu realitatea. Modul lor de a percepe realitatea e posibil să fie un pic denaturat", a precizat psihologul.

Această situaţie seamănă foarte mult cu fobia socială, pentru că este rezultatul gândurilor noastre despre ce s-ar putea întâmpla.

"Este o boală care deja a trecut, majorItatea oamenilor de pe glob au depăşit-o şi cumva trebuie să ne reîntoarcem la viaţa de zi cu zi, fără să ne facem griji despre cum ne văd ceilalţi", a recomandat psihologul Bogdan Stoian.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close