Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum scăpăm de kilogramele acumulate în vacanţă. Primul lucru la care trebuie să renunţăm când vrem să slăbim | Dr. Pleşa: "Aceasta este reţeta dezastrului"

Cum scăpăm de kilogramele acumulate în vacanţă. Primul lucru la care trebuie să renunţăm când vrem să slăbim | Dr. Pleşa: "Aceasta este reţeta dezastrului"

Mulţi dintre noi am avut o vară plină nu numai de vacanțe, ci și de curiozități alimentare. Această curiozitate a adus şi câteva kilograme în plus, desigur, nedorite. Expertul în boli metabolice şi nutriţie Ruxandra Pleșa ne spune ce să facem ca să ajungem la silueta de dinainte de concedii. 

Cum scăpăm de kilogramele acumulate în vacanţă. Primul lucru la care trebuie să renunţăm când vrem să slăbim | Dr. Pleşa: "Aceasta este reţeta dezastrului"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    20 Sep 2022   •   11:36

"Curiozitatea este bună pentru că duce la varietate alimentară, lucru foarte important.

Ce se găseşte în locurile cu obiective turistice, pe marginea drumului, sunt alimente hipercalorice, cu potenţial proinflamator, foarte bogat în calorii.

Acele alimente au fost prăjite, li s-au adăugat îndulcitori, astfel că noi, în vacanţă, am avut parte din plin de aceste alimente obezogene.", a spus medicul Ruxandra Pleşa, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Care sunt alimentele obezogene

"Ne-am mai simţit bine şi cu mult alcool, pe care l-am consumat în această perioadă de vacanţă. În zece zile sau într-o săptămână, în acest mod, se pot acumula 4 kilograme în medie.

Aşadar, măsurile trebuie luate urgent. Cum ai detectat pe cântar kilograme în plus, trebuie să renunţi la ce ştii că a fost predominant negativ în dieta ta.

Primul lucru la care renunţăm când vrem să slăbim

Alcoolul trebuie redus drastic. Alcoolul trebuie eliminat măcar o perioadă, pentru că îndată ce ai renunţat la alcool schimbările sunt spre bine. 

Pe locul doi sunt alimentele bogate în carbohidraţi rafinaţi. Acestea pot fi dulciurile pe care le consumăm constant. Să ne propunem să nu mai dăm frâu liber fiecărui impuls. Să luptăm cu dulciurile, cu pâinea albă, cu pateurile, cu toate produsele de patiserie şi aşa mai departe.

Dacă am păcătuit cu multă carne prăjită sau carne în exces şi foarte puţine legume, schimbăm şi aici raportul. Creştem cantităţile de salate şi micşorăm cantitatea de carne grasă.

Refacem echilibrul fără a face o schimbare totală. Fără ca senzaţia de foame să intervină.

Reţeta unui sandviş sănătos, hrănitor, care nu îngraşă

"Sandvişurile nu ar fi cea mai mare problemă, dacă acestea sunt pregătite din pâine integrală, o carne slabă, un ou fiert sau o brânză slabă. Dacă mai adăugăm şi legume, chiar este o masă foarte echilibrată.

Dar dacă sandvişul nostru este compus din salam, pâine albă, caşcaval şi fără pic de urmă de salată verde şi cu sosuri, bineînţeles că este o mâncare hipercalorică, inflamatorie, care ne dă peste cap hormonal din punct de vedere al sațietății și al jocului foame - sațietate.

Alimente de tip proinflamator mai sunt şi alimentele ambalate, care sunt cu mulţi aditivi, cu zahăr, margarină sau cu acele uleiuri procesate. Dacă am avut în vacanţă şi un rucsac plin cu chipsuri, prăjituri, alune prăjite, acolo este clar un mic dezastru. Asta e reţeta dezastrului.

Aşa că apa, limonada puţin îndulcită şi ceaiul de plante vor fi noile lichide de rehidratare.

Fructele şi legumele toamnei sunt foarte benefice. Să nu exagerăm cu fructele, nu le facem suc, dar consumăm zilnic 400 de grame de fructe proaspete. Ne facem un program cu mese regulate, lucrul acesta fiind extraordinar de benefic chiar și pentru pierderea în greutate.

Mai apelăm la voință, pentru că și ea va conta. Însă dacă dieta este mult prea restrictivă, voința nu va mai fi de ajuns, așa că avem și grijă să nu cădem în cealaltă parte, să exagerăm și în felul acesta să ne dezechilibrăm.", a mai spus Ruxandra Pleşea.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close