Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Legătura dintre migrene şi durerile de ochi. Dr. Gheorghe: "Pierderile subite de vedere indică probleme grave"

Legătura dintre migrene şi durerile de ochi. Dr. Gheorghe: "Pierderile subite de vedere indică probleme grave"

Medicul oftalmolog Alina Gheorghe ne spune când e cazul să ajungem imediat la doctor sau la o cameră de gardă. Avem și sfaturi importante în caz că ne intră ceva în ochi, mai ales că vin Sărbătorile și e necesar să aflăm primii pași de urmat în caz că suntem acasă.

Legătura dintre migrene şi durerile de ochi. Dr. Gheorghe: "Pierderile subite de vedere indică probleme grave"
de Andreea Cigolea    |    14 Dec 2021   •   11:20

"O urgenţă oftalmologică înseamnă o scădere bruscă a acuităţii vizuale. Deci, orice pierdere de scădere bruscă a acuităţii vizuale, fie că este la un ochi sau la ambii ochi ar trebui să ne atragă atenţia. 

Pe lângă asta, o urgenţă oftalmologică importantă este şi creşterea tensiunii intraoculare, pe care pacienţii o pot judeca şi o pot traduce printr-o simptomatologie a unui ochi foarte dureros, foarte roşu şi migrene, dureri de cap ce pot merge până la vomă.

Spectrul de urgenţă oftalmologică este un spectru larg.

O urgenţă oftalmologică înseamă orice traumatism, orice agresiune. Cred că ar trebui să facem bine diferenţa dintre afecţiuni ce nu sunt neapărat urgenţe şi afecţiuni ce poate nu au un răsunet simptomatic atât de important, dar care într-adevăr reprezintă o urgenţă şi ar putea duce la pierderi ireversibile de vedere", a explicat medicul oftalmolog Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, marţi, în rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.

Legătura dintre migrene şi durerile de ochi

"Un ochi foarte dureros cu dureri de cap ar trebui să ne alarmeze şi să ne ducă într-un serviciu de urgenţă oftalmologic. Pe când o înroşire fără durere la un pacient hipertensiv sau poate ochi cu secreţii este indicat să fie văzut de un medic oftalmolog. 

Cauzele sunt multiple şi depinde căror tipuri de pacienţi ne adresăm. Dacă vorbim despre pacienţii de peste 40 de ani, pierderile bruşte de acuitate vizuale vin secundar dezlipirilor retiniene, accidentelor vasculare, degenerescenţelor maculare, însă acestea sunt patologii care apar la persoanele mai în vârstă. 

În cazul tinerilor, pe lângă creşterile trazitorii de presiune intraoculară sau de afecţiuni deja cunoscute, altfel de pierderi subite pot indica probleme grave", a mai spus medicul.

Complicaţiile în caz că nu ne prezentăm de urgenţă la oftalmolog

"Ochiul este un analizator. Principalul analizator este retina, care este un ţesut nervos. Sunt multe afecţiuni ce duc la pierderi de celule ganglionare, la deteriorări retiniene şi de nerv optic, cu pierderi ireversibile de vedere. 

Este bine să ne prezentăm la oftalmolog pentru a preveni eventualele pierderi de vedere.

Putem să nu agravăm ceea ce avem deja. Putem să facem un lavaj cu ser fiziologic sau lacrimi artificiale. Important este să nu ne frecăm la ochi dacă avem mici particule de praf. De multe ori avem tendinţa de a ne scărpina, ce ar duce la eroziuni corneene", a mai spus medicul.

Dr. Gheorghe predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, este doctor în științe medicale, șef lucrări și face parte, totodată, din board-ul Consiliului European de Oftalmologie și din echipa care realizează transplant de cornee în România.

×
Parteneri
Raisa, fetiţa de 2 ani dispărută ieri din fața casei, a fost găsită moartă
x close