Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Legătura dintre bolile de inimă şi vaccinul anti-COVID. Dr. Dumitrescu: "Miocardita apare mai des după COVID decât după vaccinare"

Legătura dintre bolile de inimă şi vaccinul anti-COVID. Dr. Dumitrescu: "Miocardita apare mai des după COVID decât după vaccinare"

Există cazuri de inflamație la nivelul inimii după vaccinarea cu un ser ARN mesager, motiv pentru care foarte mulți dintre cei care suferă de boli cardiovasculare și nu numai se tem să se vaccineze anti-COVID. Cardiologul Silviu Dumitrescu ne spune în ce condiții putem facem miocardită sau pericardită după vaccinarea anti COVID.

Legătura dintre bolile de inimă şi vaccinul anti-COVID. Dr. Dumitrescu: "Miocardita apare mai des după COVID decât după vaccinare"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    25 Aug 2021   •   12:35

"Miocardita şi pericardita sunt două boli inflamatorii relativ rar diagnosticate, pentru că de foarte multe ori, sunt afecţiuni foarte uşoare care nu ajung să fie diagnosticate şi cu atât mai puţin, să fie internate în spital. 

Aceste afecţiuni apar în context inflamator, de cele mai multe ori, o infecţie virală este cea care generează acestea două afecţiuni, care pot să determine forme severe.

Simptomele frecvente în cazul miocarditei şi pericarditei sunt date de durere toracică, dispnee sau palpitaţii. Aceste simptome pot să apară într-un context care sugerează o boală inflamatorie, de febră sau frison", a explicat dr. Silviu Dumitrescu, miercuri, la rubrica Sfat de Sănătate, cu Andreea Cigolea.

Legătura dintre miocardită şi vaccinul anti-COVID

"Această legătură chiar există, dar în primul rând trebuie să spunem că inclusiv infecția cu SARS-CoV-2 poate să determine miocardită. Nu este o afectare comună, dar există, poate să fie severă. Riscul de a face miocardită din cauza infecției cu SARS-CoV-2 este însă mult mai mare, decât riscul de a dezvolta această afecțiune din cauza vaccinului. 

Au fost comunicate, într-adevăr, în ultima vreme, aceste afecțiuni și sunt câteva studii publicate în iunie 2021, despre cazurile de miocardită apărute după imunizarea cu vaccinul ARNm. Majoritatea acestor afecțiuni miocardită și pericardită au fost forme ușoare, care au apărut mai frecvent la bărbați, însă mecanismul este incert", spune medicul.

Dr. Dumitrescu: "Teama de a face miocardită și pericardită după vaccinare este nejustificată"

"Se presupune că ar exista o reacție infecțioasă extrem de intensă. O reacție inflamatorie caracteristică bărbaților tineri. Există un mecanism prin care anticorpii generați de imunizare cu serul respectiv, luptă practic împotriva celulelor cardiace, astfel se determină o afectare fie la nivelul miocardului, fie a pericardului. 

Să spunem în primul rând că teama de a face miocardită și pericardită după vaccinare este nejustificată. Sunt afecțiuni destul de rare, apare 1 la 1.000.000. 

Nu este singurul vaccin. Primele cazuri de miocardită post vaccin au fost descrise după vaccinarea anti-varicelă. Repet, teama de a te vaccina trebuie să fie extrem de redusă pentru că teama de a dezvolta aceste două afecțiuni post infecție poate să fie mai mare. 

Sunt pacienţi care se tem să se vaccineze, pentru că au o afectare cardio-vasculară, fie pentru că au o afecțiune cardiacă, fie că au o valvopatie, ori o banală tensiune. Vin și spun că nu se vaccinează pentru că le este frică. Nu, nu trebuie să ne gândim la asta, ci dimpotrivă, persoanele cu afecțiuni ale inimii, tocmai pentru că au aceste comorbidității, în contextul infectării cu SARS-CoV-2, pot face forme mai severe.

Miocardita şi pericardita necesită un tratament simplu şi rapid

Deci, îi încurajez pe toți pacienții mei să se vaccineze, pentru că nu au niciun motiv să se teamă de acest vaccin. Pacienții aflați sub tratament antiagregant, după tratament antiagregant sau anticoagulante, toți au aceste temeri, iar unii dintre ei se întreabă dacă să oprescă tratamentul. Ei bine, nu! Nu trebuie să oprească tratamentul", îndeamnă dr. Silviu Dumitrescu.

"Cele mai multe cazuri raportate au răspuns la un tratament simplu cu antiinflamatoare nesteroidiene. În puţine cazuri a fost nevoie de coterapie şi imunoglobuline şi extrem de rare situaţiile în care afectarea cardiacă a fost severă şi a necesitat suport motor", mai spune medicul. 

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close