Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Măsuri de prim-ajutor în caz de accident rutier. Ce facem până vine Ambulanța

Măsuri de prim-ajutor în caz de accident rutier. Ce facem până vine Ambulanța

România este pe primul loc la numărul de decese cauzate de un accident rutier. Numai în prima parte a anului 2021 au avut loc în jur de 2.500 de accidente rutiere grave, motiv pentru care ar trebui să știm cum să dăm primul ajutor în caz de o astfel de situație. Medicul Raluca Popescu ne spune la Sfat de Sănătate ce ar trebui să facem până sunăm la 112.

Măsuri de prim-ajutor în caz de accident rutier. Ce facem până vine Ambulanța
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    09 Noi 2021   •   09:57

”Este foarte important atunci când suntem martorii unui accident auto să ne asigurăm că putem acționa în condiții de maximă siguranță, astfel încât să nu devenim noi înșine victime și să îngreunăm situația salvatorilor, să facem mai multe victime decât sunt deja. Și atunci, siguranța salvatorului trebuie să fie, mereu, pe primul loc. Ne asigurăm că putem să traversăm până la mașina care a fost accidentată sau până la pietonul care a fost lovit de mașină sau până la situația în sine.

Până la apelul la ambulanță este important să facem o analiză a situației, astfel încât să știm ce să spunem atunci când sunăm. Au fost foarte multe situații în care, în accidente grave cu mai multe mașini implicate și cu multe victime, cineva a sunat și a chemat o ambulanță. În momentul în care ajunge o ambulanță la locul situației, ea poate să transporte o victimă, ceea ce nu ne ajută atunci când sunt 5-6 persoane rănite cu gravitate mare.

Nu mișcăm victima de la locul accidentului

Ar trebui să încercăm pe cât posibil să nu mișcăm victima de la locul în care se află, decât dacă există un pericol iminent de explozie. Altfel, este indicat să o lăsăm acolo unde este, pentru că putem să îi agravăm situația, să îi provocăm leziuni mai importante decât are deja și atunci este de preferat să facem o evaluare sumară, la locul la care găsim victima”, a explicat medicul Raluca Popescu.

Cum evaluezi victima de la locul accidentului

”Avem o victimă într-un accident rutier și trebuie să îi facem evaluarea. Metoda se numește ”privește, simte, ascultă respirația”. Punem urechea la nasul și gura victimei, cât mai apropiat, cu privirea către piept, ca să putem simți, asculta și privi respirațiile, umflarea pieptului. Astfel, ne dăm seama dacă persoana respectivă are puls, deci nu este în stop cardio-respirator.

Dacă victima respiră, dar este inconștientă, în acel moment facem o evaluare vizuală, ne uităm să nu aibă hemoragii, să nu aibă fracturi, vedem poziția membrelor. Dacă are o hemoragie, primul lucru pe care îl facem este să oprim acea hemoragie, pentru că, dacă este o hemoragie abundentă, victima își poate pierde viața foarte rapid.

Dacă victima intră în stop cardio-respirator, deci nu mai respiră, nu are puls, trebuie să începem manevrele de resuscitare.

În cazul în care victima este conștientă dar nu se poate mișca, încercăm să îi acordăm un ajutor psiho-social - sunt acele vorbe de îmbărbătare în care ne afirmăm susținerea și că nu plecăm de lângă victimă și că o vom ajuta, ambulanța este pe drum.

Dacî victima prezintă sângerări sau fracturi și este în stop cardio-respirator, o scoatem din mașină, pentru că alternativa ar fi moartea victimei. Este important să încercăm să îi pornim inima. Atunci, celelalte leziuni trec pe plan secund.

Trebuie să scoatem cheile din contact, să decuplăm bateria, în cazul în care s-ar putea declanșa un incendiu. Statistic, sunt foarte rare cazurile în care mașina ia foc.

×
Subiecte în articol: prim ajutor accident rutier
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close