Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce faci când bebelușul se îneacă | Măsuri de prim-ajutor în caz de înec la copii

Ce faci când bebelușul se îneacă | Măsuri de prim-ajutor în caz de înec la copii

Astăzi vorbim despre măsuri de prim-ajutor în cazul dezobstrucţiei cailor aeriene la bebeluşi, dar şi la adulţi. Medicul Caloian Alexandru ne spune care sunt primii paşi în caz că al nostru copil se îneacă.

Ce faci când bebelușul se îneacă | Măsuri de prim-ajutor în caz de înec la copii
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    04 Mar 2022   •   11:06

"În primul rând, trebuie să anunţe imediat la 112. Vă voi explica care ar fi paşii de urmat în situaţi în care suspectăm o obstrucţie a căilor aeriene la un sugar. 

În primul rând, dacă observăm în cavitatea bucală a sugarului un corp solid vizibil, cu un deget împăturit într-o batistă sau compresă încercăm să-l îndepărtăm. Atenţie însă, dacă corpul străin nu este vizibil nu încercăm să-l scoatem. Manevra trebuie făcută la vedere. Dacă nu vedem, este mai greşit să efectuăm acestă manevră", a explicat medicul Caloian Alexandru, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Ce faci când sugarul se îneacă cu mâncare. Măsuri de prim-ajutor în caz de înec la bebeluşi

"În cazul în care nu se evidenţiază un corp străin la nivelul cavităţii bucale, dar copilul prezintă respiraţie şuierătoare, o tuse accelerată, atunci primii paşii sunt următorii. 

Aşezăm sugarul pe podul palmei noastre. Îi susţinem gâtul cu două degete, în întoarcem şi aplicăm cinci lovituri interscapulovertebrale. După fiecare lovitură verificăm dacă acel corp străin a ieşit. 

În cazul în care nu a eliminat corpul străin, întoarcem copilul şi aplicăm două comprese toracice cu două degete. La fel, verificăm dacă corpul a fost eliminat. 

Efectuăm manevra simultan cu loviturile interscapulovertebrale, până când obstacolul este eliminat. În cazul în care acesta nu este eliminat şi starea de conştienţă a copilului este abolită sau pierdută, atunci sunăm la 112, ca echipajul trimis în ajutorul nostru să se grăbească şi să începem să facem manevrele de resuscitare.

Contează dacă s-a înecat cu solid sau lichid. Lichidul trece mai uşor şi atunci nivelul de conştienţă se păstrează şi obstacolul este mult mai uşor de înlăturat în cazul de faţă.

Manevre de resuscitare la bebeluşi

Aşezăm bebeluşul pe un plan solid şi începem cu cinci insuflaţii. La bebeluşi, acoperim cu cavitatea noastră bucală şi nasul şi gura bebeluşului. Facem cinci insuflaţii şi urmărim expansiunea toracică a sugarului. Cu două degete facem 15 compresii toracice.

Ce facem când bebeluşii se îneacă în somn

Pot face ceva preventiv, în sensul în care să asigură că îi pun o pernă sub spate, pentru a sta într-o poziţie pe o parte. 

Să încercăm să facem cât mai multe în încercarea de a salva bebeluşul până vin serviciile de ambulanţă", a mai spus medicul.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close