Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce este melasma și cum putem preveni apariția petelor pigmentare. Dr. Alexandru: "E o afecțiune greu de tratat"

Ce este melasma și cum putem preveni apariția petelor pigmentare. Dr. Alexandru: "E o afecțiune greu de tratat"

Melasma este o afecțiune întâlnită mai ales la femei și e caracterizată prin apariția la nivelul feței sau gâtului a unor pigmentații maronii, adică acele pete pe care unii dintre noi le observăm vara. Deși cauza exactă a melasmei nu este cunoscută, dermatologul Adina Alexandru ne spune astăzi care sunt factorii de risc în apariţia acestor hiperpigmentări.

Ce este melasma și cum putem preveni apariția petelor pigmentare. Dr. Alexandru: "E o afecțiune greu de tratat"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    27 Iul 2021   •   12:34

Adina Alexandru, medic primar dermatolog, a explicat, marţi, în cadrul emisiuni "Sfat de Sănătate" de la Antena 3, care sunt principalii factori de risc care favorizează apariţia petelor pigmentare, dar şi cum putem preveni apariţia lor. 

"Expunere la soare este cel mai important factor de risc în apariţia melasmei. Pe lângă soare, mai sunt şi factorii genetici, dar şi cei hormonali. Acest trio stă la baza apariţiei petelor pigmentare.

De regulă, apare vara, atunci când se poate şi agrava. Nu doar radiaţiile ultraviolete din spectrul solar pot determina apariţia melasmei, ci şi lumina vizibilă sau infraroşie deci, radiaţiile care produc căldură. Mai mult decât atât, chiar şi lumina de tip LED-uri, adică radiaţia determinată de calculator, televizor sau telefon. Chiar și lumina acestora poate determina apariţia melasmei", atrage atenţia dr. Alexandru.

Melasma, o afecţiune greu de tratat

"Melasma este cunoscută ca fiind o afecţiune greu de tratat, tocmai din acest motiv este foarte greu să evităm complet toate sursele de lumină. Radiaţiile de tip A şi B sunt cele mai periculoase, însă le putem evita prin aplicarea cremelor cu factor de protecţie ridicat, de la 30 în sus.

Se mai recomandă şi folosirea cremelor care conţin SPF şi colorate, adică acele tinted creams pentru că ele conţin oxid feric care blochează lumina vizibilă", mai spune medicul.

Dr. Alexandru: "O afecţiune a adulţilor tineri, în special femei"

 "S-a pornit de la constatarea că melasma apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi. De regulă, debutează la gravide şi mai frecvent în asociere cu contraceptivele orale. Pornind de la aceste constatări, a rezultat că melasma are și un fond hormonal.

Melasma este o afecțiune care este foarte rar citată înainte de pubertate, prin urmare este mai mult o efecțiune a adulților tineri, în special femei.

Instalarea este progresivă, dar nu este sesizată de către pacientă. După o expunere solară mai de lungă durată, la un moment dat, observă aceste pete. Are senzaţia că dintr-o dată au apărut, dar de fapt existau într-o formă atenuată de cel puțin câteva luni", precizează medicul dermatolog.

Poate să dispară spontan la gravide

"Există situaţia în care poate să dispară spontan, iar asta se întâmplă la gravide. Circa 50% dintre ele dezvoltă melasmă în timpul sarcinii, iar la unele dintre ele, după sarcină, afecțiunea dispare fără niciun tratament", mai explică medicul.

Secretul, crema cu factor de protecție ridicat

"Poate apărea după tratament, iar asta este una dintre principalele probleme ale tratamentului melasmei. La o nouă expunere la soare, aceasta reapare.

Dacă nu există o fotoprotecţie foarte riguroasă cu SPF 50 plus, care să blocheze cât mai mult razele ultraviolete, facem degeaba orice alt tip de tratament pentru că va fi ineficient. Va reapărea a doua zi când mergem la soare fără protecţie. Secretul este crema cu SPF. Fără ea, degeaba orice altă manevră terapeutică", detaliază dr. dermatolog Adina Alexandru.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close