Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Beneficiile ochelarilor de soare. Dr. Andrei Filip: ”Efectele retinei arse sunt ireversibile”

Beneficiile ochelarilor de soare. Dr. Andrei Filip: ”Efectele retinei arse sunt ireversibile”

Medicul primar oftalmolog Andrei Filip a explicat în cadrul emisiunii ”Sfat de dimineață” de ce trebuie să purtăm ochelari de soare, dar și care sunt contraindicațiile folosirii lor excesive.

Beneficiile ochelarilor de soare. Dr. Andrei Filip: ”Efectele retinei arse sunt ireversibile”
Sursa foto: Antena 3
de Adelina Miron    |    26 Mai 2021   •   12:00

Doctorul Andrei Filip spune că ochelarii de soare trebuie purtați în special la plajă și la munte, în timpul iernii, iar efectele negative ale razelor UV asupra retinei sunt ireversibile:

”La înălțimi mari, mai ales când e zăpadă, sau la plajă, în nisipul care reflectă, toate razele pot produce arsuri la nivelul suprafeței oculare. Dar vorbim aici de exces. Acele raze intră în ochi și pot afecta cristalinulși mai departe ajunge la retină unde, dacă provoacă o arsură, defectele create sunt ireversibile.”

O pereche de ochelari de soare de calitate scăzută poate accentua degradarea retinei. Medicul explică cum trebuie să ne alegem ochelarii de soare. 

Cum trebuie să ne alegem ochelarii de soare 

”În primul rând, trebuie să ne placă, și după trebuie să fie de calitate. Lentila aia trebuie să facă ce spune că face. Dacă ai ochelari de soare la ochi intră mai puțină lumină în ochi, noi considerăm că este mai întuneric și atunci pupila noastră se dilată. Am pus ochelarii, pupila se deschide, intră mai multe raze, dacă lentila nu filtrează aceste raze ne putem trezi cu afecțiuni mai grave sau mai intense.”

Copiii nu trebuie să poarte ochelari de soare tot timpul, iar purtarea lor în exces este contraindicată, explică medicul: 

”În anumite situații cred că pot fi utili. Situații în care este bine și pentru adulți: plajă foarte multe ori, la munte iarna când e zăpadă. Trebuie să alegem lentile și rame de calitate. Lentile de policarbonat. Pe de altă parte, vederea noastră se dezvoltă unde până în jurul vârstei de 7-9 ani. Eu nu cred că trebuie să învățăm copilul cu ochelari de soare. Îl învăț cu mai puțină lumină și îi favorizez apariția fotofobiei.”

 

 

 

×
Subiecte în articol: ochelari Soare oftalmolog
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close