Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum îşi dau seama părinţii că un copil are autism. Cât de periculoasă este expunerea la ecranele digitale

Cum îşi dau seama părinţii că un copil are autism. Cât de periculoasă este expunerea la ecranele digitale

Astăzi discutăm despre tulburările de limbaj la copii. Psihiatrul Bogdan Fițiu ne spune de la ce apar și cum se manifestă. Aflăm și care este vârsta potrivită la care un copil ar trebui să înceapă să vorbească.

Cum îşi dau seama părinţii că un copil are autism. Cât de periculoasă este expunerea la ecranele digitale
de Andreea Cigolea    |    22 Aug 2022   •   11:15

"Tulburările de limbaj, la copii, apar sub diverse forme. Una din cele mai întâlnite dificultăți ale limbajului sunt întârzierile în achiziția cuvintelor. 

De exemplu, dacă la vârsta de un an, un copil nu emite primele cuvinte, care de obicei sunt simple, precum mama, tata, este o îngrijorare.

Când acesta ajunge la vârsta de 2 ani ar trebui să aibă deja în vocabular multiple cuvinte. Să poată denumi obiectele din jur și să formeze propoziții de două cuvinte simple, precum cele de tipul mama, tata, hai, vreau apă.", a spus medicul psihiatru Bogdan Fiţiu, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Ce ascund tulburările de limbaj

"Tulburările de limbaj pot apărea de sine stătător ca și o întârziere în dezvoltarea limbajului sau pot să fie asociate unor alte tulburări psihice, cum ar fi întârzierea cognitivă cunoscută sub denumirea de retard mintal sau tulburări în sfera autismului.

De foarte multe ori, unul dintre principalele simptome ale tulburării de spectru autist reprezintă chiar absența limbajului, împreună cu o multitudine de dificultăți în socializarea cu egalii de vârstă sau cu părintele. 

Cum îşi dau seama părinţii că un copil are autism

De exemplu, dacă copilul învârte foarte mult roțile mașinuțelor, aranjează obiectele într-un tipar anume și se supără foarte tare atunci când acest tipar este întrerupt, fie face tot felul de acțiuni ciudate, trebuie să-i ridice părintelui un semn de întrebare.

Totodată, dacă privește foarte mult mașina de spălat în momentul în care aceasta se învârte, se joacă foarte mult cu întrerupătorul, robinetul, obiecte nefuncționale și care nu fac parte din jocul copilăriei, la fel trebuie să ridice un semn de întrebare. De exemplu, nu se joacă cu mașinuțele, nu este interesat de joaca cu păpușile.

Complicaţiile întârzierilor de limbaj la copii

Unii copii, într-adevăr, pot achiziționa puțin mai târziu limbajul, pentru că nu toată lumea are același ceas și nu trebuie să judecăm, însă dacă trece o perioadă extrem de mare față de borna la care ne-am aștepta ca cel mic să vorbească, este posibil ca atunci să avem o tulburare care trebuie adresată. 

Neadresarea unei dificultăți a limbajului poate să pună probleme în dezvoltarea socializării. 

De obicei, copiii care nu vorbesc, nu se vor juca alături de copiii care deja au limbaj, pentru că ceilalți nu vor fi interesați de acesta.

Un copil care la 5 ani nu are un vocabular funcțional și nu poate să-și exprime cererile, nu poate să-și exprime frustrările, nu poate să își exprime dorințele, evident că va pierde și pe celelalte arii de dezvoltare, în special în interacțiunea cu copiii. 

Cât de periculoasă este expunerea excesivă a copiilor la ecranele digitale

Expunerea la ecrane este unul dintre lucrurile de care părinţii trebuie să ţină cont. Studiile arată că, expunerea excesivă, în acești primi ani de dezvoltare, la device-uri, fură din posibilitățile copilului de a interacționa cu persoanele din jur.

Întotdeauna atunci când avem o expunere excesivă la ecranele digitale putem avea o întârziere de limbaj.

Cea mai simplă prevenție ar fi să reducem pe cât posibil, sub vârsta de 2 ani, folosirea device-urilor digitale, telefon sau tabletă.

Un alt lucru pe care putem să-l facem pentru prevenție sau pentru dezvoltarea limbajului ar fi să le citim mai mult celor mici. Cititul unei poveşti de către părinte îl ajută pe copil să achiziționeze mai multe cuvinte", a mai spus medicul psihiatrul.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close