Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Fricile cu care ne naștem și cele pe care le dobândim. Psiholog: "O parte dintre adulţii de astăzi erau speriaţi de părinţi în copilărie”

Fricile cu care ne naștem și cele pe care le dobândim. Psiholog: "O parte dintre adulţii de astăzi erau speriaţi de părinţi în copilărie”

E important ca atunci când avem un diagnostic de boală să ştim să-l şi acceptăm. Psihologul Delia Dumitru ne spune care sunt fricile cu care ne naştem, dar şi cele pe care le dobândim în timpul vieţii.

Fricile cu care ne naștem și cele pe care le dobândim. Psiholog: "O parte dintre adulţii de astăzi erau speriaţi de părinţi în copilărie”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    22 Noi 2021   •   11:00

"În cazul în care vorbim despre pacienţii care experimentează boli cronice, este un întreg parcurs. De la apariţia primului simptom, până la pasul în care ei îşi acceptă afecţiunea respectivă. 

La apariţia primului simptom, fiecare ia ce decizie doreşte. Unii dintre ei merg către medic, iar alţii din frică sau pentru că nu se preţuiesc foarte mult, amână acest moment. 

În cazul în care nu mai amână, consultă medicul respectiv şi aşa putem considera că trece în pasul doi. Când ajunge să primească un tratament, începe să nege. Neagă inclusiv boala. Un exemplu este că îţi închipui că mănânci îngheţată şi negi faptul că mănânci îngheţată. Cam asta se întâmplă cu emoţia pacientului respectiv", a spus psihologul Delia Dumitru, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Paşii prin care putem accepta boala mai uşor

"Trebuie să ne dăm voie să fim trişti, să ne plângem pierderile. Dacă vorbim despre boli care produc modificări corporale este clar că acolo vorbim de pierderi. Este important ca pacientul să fie susţinut de cercul social, de familie şi prieteni. 

La fel de important este ca pacientul să accepte că viaţa este acum o altă viaţa. Acum trebuie să se adapteze la noua viaţă. Sunt pacienţi care poartă diagnostice de peste 10 de ani şi care nu au acceptat că ei trebuie să fie blânzi cu ei.

Să accepte limitările pe care boala le-a adus în viaţa lor", a mai spus psihologul.

Cum putem scăpa de fobia de medic

"Prin natura noastră, oamenii au şase frici importante. Cu trei dintre ele ne naştem, precum frica de cădere în gol, de cădere în apă şi zgomot. Celelalte trei sunt cele pe care le dezvoltăm în primii ani de viaţă, iar acestea sunt: frica de moarte, frica de a ne face de râs în public sau jena socială.

În cazul pacienţilor cu boli, putem vorbi de cel puţin trei frici. Putem vorbi de teama de moarte, de durere, iar o alta, dacă vorbim despre pacienţii care au diagnostice unde există stigmatizare socială, se poate activa jena socială. 

O parte dintre adulţii de astăzi, în vremea copilăriei erau speriaţi de către părinţi: Dacă nu eşti cuminte, vine doctorul şi îţi face injecţie. 

Trebuie să acceptăm că suntem oameni şi că este normal să ne fie teamă înaintea unei colonoscopii sau RMN. Ţine de noi să facem faţă acelei situaţii. 

De multe ori, boala vine în viaţa noastră să ne atragă atenţia că nu suntem pe cel mai bun drum. Creierul nostru face în general o asociere. Asociază spitalul, medicul sau investigaţiile medicale, cu durerea, boala şi uneori chiar cu moarte", a mai precizat psihologul.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate boala Delia Dumitru
Parteneri
Primele imagini cu criminalul de la Brăila. A fost filmat înainte de tragedie
x close