Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Mare atenţie dacă aveţi picioarele umflate. Organul care indică că aveţi o problemă | Nu, nu e vorba de rinichi

Mare atenţie dacă aveţi picioarele umflate. Organul care indică că aveţi o problemă | Nu, nu e vorba de rinichi

Urologul Gheorghe Niţă ne vorbește despre problemele care ne pot duce la medic, în caz că avem o afecţiune la rinichi.

Mare atenţie dacă aveţi picioarele umflate. Organul care indică că aveţi o problemă | Nu, nu e vorba de rinichi
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    16 Feb 2022   •   11:14

"Urologia este specialitatea care se ocupă de afecţiunile care necesită un tratament chirurgical. Frecvent, la noi ajung pacienţii care au dureri importante pe una dintre parţi, o durere determinată de o colică renală. 

Colica renală este determinată de migrarea unui calcul ce blochează rinichiul. Este o durere care aduce imediat pacientul la medic", a spus medicul Gheorghe Niţă, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Picioarele umflate, semn de afectare a inimii

"Mai ajung pacienţi care au picioarele umflate. De foarte multe ori, umflarea picioarelor nu este un semn de afectarea rinichilor, ci de foarte multe ori, este un semn de afectarea cordului, a inimii. Poate fi un semn de consum exagerat de sare sau un semn de circulaţie insuficientă. 

Dacă un pacient ajunge cu edeme, evident că se fac nişte analize uzuale, de urină şi se va observa că umflarea picioarelor nu vine de la rinichi. 

Durerea care ne duce imediat la medic

Durerea este o durere lombară sau laterală. Durere care nu are legătură cu mişcare. Pacientul caută o poziţie pentru calmarea durerii, dar nu o găseşte. Este un pacient agitat, pe care îl vezi de la uşă că are o problemă renală, nu o durere lombară. 

Sunt dureri care se calmează într-o anumită poziţie. Pacientul îşi ia o poziţie antalgică. Urinarea cu sânge este alt semn al unei afecţiuni renale.

Pot exista tumori localizate la nivelul rinichiului, a căror primă manifestare nu este durerea, ci hematuria, urinarea cu sânge. 

Sunt afecţiuni infecţioase care cuprind rinichiul. Atunci când este afectat rinichiul va avea o stare generală proastă, febră înaltă. 

Cât de important este pentru rinichi consumul de apă

Apa este foarte importantă. Consumul adecvat de lichide este foarte important pentru buna noastră sănătate. Rinichiul este un organ care scoate toxinele din organism.

Urina conţine foarte multe substanţe toxice pentru organism. Pentru buna funcţionare a rinichiului ne trebuie un aport suficient de lichide, unde să fie diluate aceste toxine. 

Cât de importantă este calitatea apei pe care o bem

Calitatea apei contează şi ea, pentru că multe dintre substanţele toxice existente în apă pot afecta diverse organe, de la aparatul digestiv, până la cel urinar . Este cunoscut faptul că tumorile vezicale sunt favorizate de fumat sau de consumul unei ape care este infectată sau care are nitriţi. 

În general, este recomandată apa plată. Apa minerală nu dăunează, dar nu este recomandată pacienţilor care au un istoric litiazic. Nu este recomandată  nici să fie consumată în mod curent. 

Sunt perioade din an, de exemplu, vara atunci când transpirăm mai mult, atunci este recomandat să mai bem apă minerală. 

În farmacii există nişte teste prin care poţi analiza prezenţa sângelui în urină, a leucocitelor. Aceste teste se pot face acasă", a mai spus medicul. 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close