Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Plantele care alungă țânțarii | Metode naturiste după ce ne-a ciupit un țânțar

Plantele care alungă țânțarii | Metode naturiste după ce ne-a ciupit un țânțar

Astăzi discutam despre complicațiile mușcăturilor de țânțar. Dermatologul Mariana Sturza ne va spune ce putem face după ce ne ciupește un țânțar astfel încât să nu ne scărpinăm, dar și să scăpăm de prurit.

Plantele care alungă țânțarii | Metode naturiste după ce ne-a ciupit un țânțar
de Andreea Cigolea    |    27 Iul 2022   •   10:46

Medicul a explicat la ”Sfat de Sănătate” cu Andreea Cigolea și care sunt complicațiile în caz că ne ciupește un țânțar.

Simptomele ciupiturilor de țânțar

La locul înțepăturii observăm o roșeață și o umflătură care sunt însoțite de prurit, adică mâncărime. Însă un organism poate reacționa în unele cazuri un pic mai violent, este în funcție de sistemul imunitar.

Persoanele mai sensibile ar putea dezvolta și reacții alergice cum ar fi: urticaria, ne umflăm mai mult, mâncărimea este mai intensă și roșeața la fel.

Uneori se pot mări și ganglionii limfatici. În anumite cazuri dacă avem febră, dureri de cap, dureri corporale ar fi indicat să ne adresăm medicului.

Mușcătura de țânțar în sine nu este o problemă, dar țânțarii se hrănesc cu sângele uman și ar putea transmite anumite afecțiuni cum ar fi malaria sau febra West Nile.

Cum scăpăm de pruritul cauzat de mușcătura de țânțar

Ar fi bine să evităm scărpinatul pentru că dacă ne scărpinăm putem să ne suprainfectăm și astfel tratamentul va fi de o durată mult mai mare.

Cel mai simplu ar fi să aplicăm gheață și scăpăm de mâncărime și inflamație.

Metode naturiste după ce ne-a ciupit un țânțar

Foarte eficient după ce ne-a ciupit un țânțar este gelul de aloe vera. Sau uleiurile esențiale: cel de levănțică are proprietăți calmante, analgezice, antiinflamatorii.

Ne scapă de mâncărime și uleiul esențial de mentă, de cimbru, de rozmarin. E bine să dizolvăm aceste uleiuri într-un ulei de bază cum ar fi uleiul de măsline, de jojoba sau de avocado și să aplicăm direct pe piele.

Singurul ulei care poate fi aplicat direct pe piele este cel de levănțică. Dar e important să fie 100% natural.

Plantele care alungă țânțarii

Este bine să nu stăm în apropierea apei pentru că ei se înmulțesc în apropierea apei.

Plantele care alungă țânțarii sunt levănțica, menta, rozmarinul, cimbru. O metodă naturală și plăcută este aromodifuzorul care dezorientează țânțarii și îi îndepărtează.

Cât contează sistemul imunitar când avem ciupituri de țânțar

Ciupiturile de țânțar trec în câteva zile în funcție de sistemul nostru imunitar.

Când vedem că mâncărimea nu trece ar fi bine să luăm și un antihistaminic pentru a nu ajunge la reacții mai urâte sau local unguente cu hidrocortizon

×
Subiecte în articol: țânțar Sfat de sănătate
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close