Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cel mai cunoscut declanșator al alergiei de primăvară. Cum ne putem proteja

Cel mai cunoscut declanșator al alergiei de primăvară. Cum ne putem proteja

Primăvara nu aduce doar renașterea naturii, ci și o serie întreagă de alergii. Pentru persoanele care sunt alergice la polenuri, această perioadă poate deveni una greu de traversat fără un tratament corespunzător.

Cel mai cunoscut declanșator al alergiei de primăvară. Cum ne putem proteja
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Cigolea    |    21 Apr 2023   •   12:05

V-ați gândit vreodată că primăvara, anotimul renașterii, poate deveni pentru unii dintre noi și un sezon al suferinței constante și chinuitoare? Primăvara, este anotimpul debutului pentru multe dintre alergii, dintre care rinita, conjuctivita și astmul. 

"Primele polenuri care ne vor supăra sunt cele de la pomi, cum ar fi familia mesteacănului din care fac parte mesteacănul, arinul și alunul. Polenul acestor pomi apare încă din luna martie. Ulterior, începe să crească iarba, apoi cerealele de pe câmp, și în lunile august - septembrie apare ambrozia, o plantă nedorită, foarte răspândită în zona de câmpie, care își face și mai tare resimțită prezența în orașele cu poluare. 

Calitea vieții este foarte afectată la cei cu alergie. Nu poți să te odihnești, să respiri bine, să desfășori activități în aer liber, toate aceste instalează oboseală care ne afectează", precizează medicul alergolog Schifirneț Monica, la Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.

Cum se manifestă alergia: strănut în salve, nas înfundat, mâncărime, roșeață, lăcrimarea ochilor, rinoree, prurit, tuse, greutate în respirație, senzație de presiune toracică, cearcăne.

Cum se tratează alergiile de primăvară

  • antihistaminice decongestionante

  • spray-uri nazale cu corticosteroizi

  • cromolyn sodium injecții/tratament oral cu corticosteroizi
  • imunoterapie

Măsuri adjuvante în alergia la polen: Pentru a ne proteja de polen este foarte important ceea ce facem afară. Este indicat să ne acoperim fața fie cu o mască, fie cu ochelari. Când venim în casă trebuie să ne spălăm foarte bine pe față, pe ochi, să ne spălăm părul. Este bine să închidem geamurile și să folosim filtre de aer. 

Este indicat să evitați uscarea hainelor afară pentru a nu se așeza polenul pe ele. De asemenea, atunci când intrați în casă trebuie să vă schimbați de hainele purtate în exterior. De asemenea, este recomandat să nu lăsăm animalele de companie în dormitor, deoarece acestea pot intensifica alergiile de care suferim. 

Când este cazul să consultați un alergolog

Dacă simptomele nu cedează în circa 7 - 10 zile, trebuie să apelăm la un medic care ne va prescrie un tratament corespunzător format din pastile, picături pentru ochi, spray pentru nas. În cazuri selective, medicul ne poate propune o desensibilizare. 

Diferența dintre răceală și alergie

"Spre deosebire de alergie acolo unde predominantă este senzația de mâncărime la nivelul nasului/ochilor, la răceală avem durere musculară, durere de gât. Atunci când apare senzația de durere, chiar febră și stare de oboseală accentuată este clar vorba de o viroză. La răceală, secrețiile din nas și ochi vor fi mai purulente, în timp ce în cazul alergiilor, secrețiile sunt foarte apoase. Stările acestea se pot cconfunda, în special în cazul copiilor", explică la Antena 3 CNN, medicul Schifirneț Monica.

×
Subiecte în articol: alergii polen primavara
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close