Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate România, țara cu risc cardiovascular foarte ridicat. Cum se măsoară corect tensiunea arterială acasă

România, țara cu risc cardiovascular foarte ridicat. Cum se măsoară corect tensiunea arterială acasă

Hipertensiunea arterială se instalează, de cele mai multe ori, fără simptome, și poate duce la urmări severe sau chiar la deces.

România, țara cu risc cardiovascular foarte ridicat. Cum se măsoară corect tensiunea arterială acasă
Sursa foto: Antena 3 CNN | Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mai 2023   •   10:11

Hipertensiunea arterială este responsabilă pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și pentru 51% dintre decesele cauzate de accidentele vasculare cerebrale.

Medicul Elisabeta Bădilă a explicat, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, prezentată de Andreea Cigolea, care sunt simptomele la care trebuie să fim atenți.

"Hipertensiunea arterială a fost numită "ucigașul tăcut", pentru că este o boală care poate să nu aibă niciun simptom, dar care poate să conducă la deces.

De cele mai multe ori, pacientul are simptome pe care nu le asociază cu creșterea valorilor tensionale. De exemplu, dureri de cap, palpitații sau dureri la nivelul toracelui.

Citește și: Ingredientele nocive din detergenții de rufe care duc la cancer. Mare atenție la etichete

Putem să avem, de asemenea, și simptome mai grave, precum dificultatea de a respira, fiind vorba despre valori de tensiune foarte mari sau despre afectarea inimii.

Alți pacienți pot avea semne de accident vascular cerebral, nu mai pot să vorbească sau ceea ce spun nu este înțeles de ceilalți", a explicat medicul.

Hipertensiunea la tineri

În prezent, hipertensiunea arterială afectează un număr mare de tineri, iar specialiștii avertizează că, în cazul lor, simptomele sunt și mai greu de recunoscut.

"La tineri, simptomatologia este mai absentă decât la pacienții vârstnici. În ultima perioadă, inclusiv la copii s-au diagnosticat hipertensiuni arteriale fără cauză. Probabil, în cazul tinerilor, este vorba despre o consecință a unui stil de viață mai nesănătos, a obezității, a fumatului, a consumului de alcool sau de sare", a spus specialistul.

Măsurarea tensiunii arteriale acasă

"Tensiunea arterială nu trebuie să fie măsurată zilnic. Pentru persoanele tinere, care nu au probleme legate de valorile tensionale, ideal este ca măcar o dată pe an să-și măsoare tensiunea arterială. După vârsta de 40 de ani, măcar de două ori pe an.

Pacienții hipertensivi trebuie să-și măsoare tensiunea cu o anumită regularitate, de exemplu o dată pe lună", a spus Elisabeta Bădilă.

Cum se măsoară corect tensiunea acasă

"Esențial este ca înainte de măsurarea tensiunii arteriale să avem cel puțin cinci minute de repaus. De asemenea, poziția corectă de măsurare a tensiunii arteriale la domiciliu este cu spatele sprijinit de un spătar și cu picioarele așezate pe sol.

Este foarte important să eliberăm brațul, să nu avem haine strâmte, care să creeze efect de garou. Manșeta de poziționează la 2-3 centimetri deasupra plicii cotului, iar mâna trebuie să fie sprijinită pe o masă, astfel încât manșeta să fie cât mai aproape de nivelul inimii. Înainte de măsurare este important să nu vorbim. 

Se fac cel puțin două măsurători, la interval de 1-2 minute", a explicat medicul.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close