Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Ce semnifică numărul de pe crema cu factor de protecție solară. Cât timp ne protejează produsul cu SPF și cât de des trebuie să fie reaplicat

Ce semnifică numărul de pe crema cu factor de protecție solară. Cât timp ne protejează produsul cu SPF și cât de des trebuie să fie reaplicat

Cristina Safta
Medic dermatolog Cristina Safta. Foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2024   •   11:07

Medicul dermatolog Cristina Safta a răspuns, în emisiunea Sfat de Sănătate, la cele mai controversate întrebări despre cremele cu SPF. 

Cu siguranță v-ați întrebat dacă crema de protecție solară pentru corp poate fi folosită și pentru față, dacă utilizarea cremelor cu SPF împiedică sinteza vitaminei D3 sau dacă este sau nu toxică atât pentru noi cât și pentru copii.

În primul rând, medicul a explicat câtă cremă cu SPF ar trebui să folosim, în funcție de numărul de zile în care ne expunem la soare. 

Citește și: De ce putem muri dacă ne spălăm cu substanțe folosite la câini sau cai. Primele 20 de minute de la expunere sunt cruciale

„Să presupunem că vom sta patru ore pe zi la soare. Un adult ar trebui, în medie, să folosească cam 40 de grame pe zi. Astfel, pentru cinci zile, un tub de 200 de ml va fi suficient pentru o persoană”, a spus medicul.

De ce se arde pielea chiar și cu crema SPF:

  • aplicare insuficientă
  • reaplicare: la fiecare două ore și după înot sau transpirație excesivă
  • expunere prelungită
  • produs ineficient
  • nu folosiți protecția suplimentară : ochelari de soare, pălăriile cu borul larg, hainele din materiale naturale, haine cu protecție UPF 50+  

„Întotdeuna va fi recomandat, mai ales la copii, să fie folosite creme cu ecran mineral, pentru că nu se absorb în organism și nu sunt toxice”, a mai adăugat medicul. 

Substanțele chimice dăunatoare pentru organism (din unele creme SPF)

  • octil-dimetil-PABA (DO-PABA)
  • benzofenona-3 (BP-3)
  • homosalate (homometil salicilat (HMS)
  • octil-metoxicinamat (MDC)
  • 4-metil- camfor benziliden (4-MBC)

Este bine ca produsul folosit pe față să fie diferit de crema aplicată pe restul corpului, mai ales dacă ne confruntăm cu probleme ale tenului, spune medicul. 

„De obicei, pe față, pielea este mai grasă sau are diferite probleme, precum pete pigmentare sau acnee. Astfel, pe față este bine să folosim creme cu SPF dedicate acestei zone. Pe corp, putem folosi orice textură”, a spus specialistul. 

Cât timp ne protejează crema cu SPF și cât de des trebuie să fie reaplicată?

„De exemplu, durează 10 minute să mă ard atunci când mă expun fără niciun fel de protecție. Dacă voi aplica o cremă cu SPF 30, atunci se va înmulți de 30 de ori acest interval de timp. Astfel, 30X10 înseamnă 300 de minute de protecție.

Pentru a fi protejați mai bine, recomandarea este să reaplicăm crema de protecție solară, chiar și cea cu SPF 50, la fiecare două ore, pentru că 90% dintre radiațiile ultraviolete vor fi blocate”, a explicat medicul. 

Totuși, cremele cu rol de ecran solar, chiar dacă pot oferi oamenilor un sentiment de protecție, nu sunt suficiente, în special în cazul persoanelor care petrec mult timp în soare, nu folosesc produse cu un SPF adecvat sau nu le aplică suficient de des cum ar trebui.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate
Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Vezi toate știrile din Sfat de sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close