Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Sfat de prim ajutor în caz de sângerare nazală

Sfat de prim ajutor în caz de sângerare nazală

Sangerarea nazală este frecventă. De cele mai multe ori, reprezintă un disconfort fără să fie o problemă medicală importantă, însă există cazuri când poate necesita tratament specializat, în cadrul unei unități medicale.

Sfat de prim ajutor în caz de sângerare nazală
Sursa foto: captură video
de Andreea Cigolea    |    16 Oct 2021   •   12:09

Iată primele măsuri care trebuie luate în cazul unei sângerări nazale pentru a opri hemoragia:

- Încercăm să ne relaxăm
- Respirăm pe gură
- Stăm în poziție verticală și ne aplecăm puțin în față. Dacă rămânem în poziție verticală, reducem presiunea sanguină din vasele nazale și atenuăm sângerarea ulterioară. Dacă ne aplecăm în față, evităm să înghițim sânge și alte secreții nazale. Nu stati întins pe spate și nu vă puneti capul între genunchi.
- Apăsati pe nară. Apăsarea comprimă zona hemoragică pe septul nazal și adeseori oprește hemoragia. Folosiți degetul mare și arătătorul pentru a apăsa pe ambele nări, însa sub porțiunea osoasa, nu în partea de sus.
- Țineti apăsat încontinuu 5-10 minute, înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit. Evitați să vă uitati în interiorul narei care sângerează.
- Dacă sângerarea continuă, repetați apăsarea încă 10 minute. Puteți aplica inainte un puf de oxymetazolină.
- Puneți o bucată de pânză rece sau gheață în pânză pe nasul și pe fața victimei, pentru a ajuta la îngustarea vaselor sanguine.
- Pentru a preveni sângerarea ulterioară, nu curățați sau suflă nasul câteva ore. Nu fortați și nu ridicați obiecte grele timp de câteva zile dupa episodul hemoragic. Ungeți delicat interiorul foselor nazale cu vaselină.

Mergem urgent la camera de gardă dacă:    

- Hemoragia durează mai mult de 30 minute

- Simțiți ca leșinați sau aveți senzația de “cap ușor”
- Hemoragia se produce după un accident, o cădere sau un traumatism la cap, inclusiv o lovitură în fața în urma căreia nasul a fost fracturat.
- Pentru a preîntâmpina sângerările nazale, păstrati-vă unghiile scurte și în tot cazul, evitați să introduceti degetele in nas. Atunci când strănutați, deschideti gura, pentru a preîntâmpina presiunea excesivă în nări.

×
Subiecte în articol: Sfat de prim ajutor
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close