Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Totul despre bolile fotoagravate. Evitați aceste medicamente când vă expuneți la soare! Rezultatul poate fi dezastruos

Totul despre bolile fotoagravate. Evitați aceste medicamente când vă expuneți la soare! Rezultatul poate fi dezastruos

Dermatologul Mara Mihai a vorbit la rubrica ”Sfat de sănătate” despre bolile fotoagravate. Mai exact despre bolile care se agravează de la soare sau în cazul cărora este total interzisă expunerea la soare.

Totul despre bolile fotoagravate. Evitați aceste medicamente când vă expuneți la soare! Rezultatul poate fi dezastruos
Sursa foto: Getty
de Laura Dinu    |    16 Iun 2021   •   11:25

”Există o multitudine de afecțiuni care sunt afectate de expunerea la soare. Orice persoană care exagerează cu expunerea la ultraviolete, dorind un bronz frumos, va suferi niște modificări, în special fotoîmbătrânirea cutanată, dar și leziunile care uneori se pot transforma în probleme mai mari și anume leziunile canceroase. 

Pe de o parte sunt persoanele care nu suportă soarele. Imediat ce se expun la soare dezvoltă roșeață, leziuni care seamănă cu cele din urticarie, însoțite de mâncărimi. Aceste reacții alergice pot apărea la persoane și în timp. Există varianta ca, după o expunere repetată de câteva zile, o persoană să dezvolte leziuni pe piele. 

Există și anumite substanțe care, aplicate pe piele, pot duce la astfel de alergii solare”, a povestit dr. Mara Mihai la Antena 3. 

Dermatologul a vorbit, însă, și despre afecțiunile în care expunerea la soare trebuie limitată. 

Afecțiunile în care expunerea la soare trebuie limitată

”Aceste afecțiuni sunt mai rare, dar sunt persoane care suferă de fotosensibilitate. Câteva exemple ar putea fi persoanele care suferă de lupus, de porfirie, de dermatomiozită.

Ceea ce se întâmplă mult mai frecvent este reacția indusă de medicamente. Sunt persoane care urmează diferite tratamente, fie cu antibiotice, fie de tensiune, fie chiar suplimente cu vitamine și minerale și după expunere dezvoltă reacții. Câteva exemple ar fi antibioticele tetraciclină, vitamina A, retinoizii, care determină o sensibilitate mai mare la soare și un risc mai mare de a dezvolta arsuri solare. 

Nu folosiți aceste parfumuri sau medicamente când stați la soare

Ceea ce aș vrea sa subliniez este folosirea unor produse cosmetice. Folosirea acelor parfumuri pe bază de uleiuri esențiale, care sunt foarte lăudate și care sunt folosite pe tegumentul unei persoane, în momentul în care se expun la soare, aceste uleiuri își modifică compoziția și devin alergenice. 

Marea majoritate a persoanelor, când se expun la radiații ultraviolete, suferă niște modificări la nivelul țesutului cutanat. Vorbim, in principal, de cele asupra țesutului conjunctiv, e ca atunci când noi ducem o bucată de plastic, o așezăm în flacără, normal că ea va fi modificată, va fi traumatizată. Același lucru se întâmplă și cu pielea noastră. Soarele și radiațiile ultraviolete pot duce la niște modificări genetice, modificări ale ADN-ului celular.

Chiar dacă nu conduc la apariția cancerului de piele, modifică funcția celulelor, le grăbește îmbătrânirea. Cu cât ne expunem mai mult la soare, cu cât ne pierdem din elasticitate și încep să apară petele brune, maronii, pielea devine mai subțire, încep să apară primele riduri și, de asemenea, și vasele de sânge care își pierd elasticitatea și încep să devină vizibile pe zona pomeților”, a mai spus dermatologul la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Soare
Parteneri
Şefa ANM explică extremele meteo ale lunii octombrie
x close