Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Acreditarea RENAR garantează rezultatele corecte ale analizelor: ”Conferă încredere că sunt efectuate conform cerințelor standard”

Acreditarea RENAR garantează rezultatele corecte ale analizelor: ”Conferă încredere că sunt efectuate conform cerințelor standard”

Cu siguranță ați auzit de situații în care pentru același set de analize medicale recomandate de medici, se primesc uneori rezultate diferite, chiar dacă recoltarea probelor s-a făcut în aceeași zi, dar în laboratoare diferite. Cum putem să fim siguri că alegem laboratorul potrivit pentru a obține rezultatele corecte și concludente la investigațiile recomandate de medic, soluția este să alegem un laborator acreditat RENAR, unde investigațiile medicale sunt realizate în conformitate cu cerințele și standardele europene. În baza acestor rezultate, medicii pot decide cel mai potrivit și mai eficient tratament pentru pacient.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Noi 2023   •   12:26

Acreditarea RENAR certifică faptul că laboratoarele de analize medicale și personalul care își desfășoară activitatea au competențele necesare să efectueze determinări corespunzător cerințelor europene și internaționale în domeniul calității.

Acuratețea rezultatelor depinde foarte mult de echipamentele din dotarea laboratorului și de metoda de lucru, dar și de sistemele sau de modul de recoltare a probelor biologice. 

Menționarea acreditării RENAR pe buletinul de analize reduce riscul de a primi rezultate eronate.

”Analizele efectuate de un laborator acreditat conferă încredere că sunt efectuate conform cerințelor standard. Și acum să știți că din discuțiile pe care le-am avut cu directori de clinici sau șefi de laboratoare, am constatat că de foarte multe ori vin cetățeni care spun să li se facă analizele acreditate de RENAR, că nu toate analizele sunt acreditate. 

Asta înseamnă că încrederea în acreditare este din ce în ce mai largă. Deși acreditarea în accepțiunea largă înseamnă mai multe chestii, dar puțini știu ce înseamnă acreditare în domeniul evaluării conformității”, a declarat Prof.univ.dr.ing. Fănel Iacobescu, președinte RENAR.

Este foarte important ca investigațiile medicale acreditate Renal să fie recunoscute de specialiștii din întreaga lume.

”Dacă un cetățean european sau din Australia vine și-și face analizele la un laborator acreditat, buletinul ăla de alegeri este recunoscut peste tot. Ce este dat sub acreditare este recunoscut în Europa și în toată lumea, asta e libera circulație a persoanelor. Spre exemplu, te duci și-ți efectuezi niște analize într-un stat, și pleci în alt stat, ei bine, sunt recunoscute”, a mai adăugat Fănel Iacobescu, președinte RENAR.

Acreditarea RENAR este o cerință obligatorie pentru laboratoarele de analize medicale care doresc să încheie contracte de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, astfel încât contravaloare a investigațiilor efectuate pentru asigurați să fie decontate din Fondul asigurărilor Sociale de Sănătate.

Lista laboratoarelor acreditate poate fi consultată pe site-ul RENAR, astfel încât oricine poate alege un laborator cât mai aproape de casă, care garantează rezultate corecte și concludente ale investigațiilor recomandate de specialiști.

”Pe site-ul RENAR sunt trecute, la certificat de acreditare al fiecărui laborator, în anexe sunt trecuți parametri. Analizele de sânge sunt acreditate”, a încheiat președinte RENAR.

Renar este singura instituție recunoscută la nivel european în domeniul acreditării bunurilor și serviciilor oferite populației, inclusiv al serviciilor din domeniul medical.

×
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close