Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Testele care ne arată dacă avem risc de cancer de col uterin. Mare atenţie la aceste simptome banale

Testele care ne arată dacă avem risc de cancer de col uterin. Mare atenţie la aceste simptome banale

Astăzi discutăm despre cancerul de col. Oncologul Dragoş Median ne spune care sunt cauzele şi simptomele. Este important să ştim şi ce legătură are virusul HPV în apariţia acestui tip de cancer.

Testele care ne arată dacă avem risc de cancer de col uterin. Mare atenţie la aceste simptome banale
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    26 Mai 2022   •   10:49

"Cancerul de col uterin apare de la un virus numit HPV. Este un virus care se găseşte în natură, pe corpul nostru sau pe mucoasele noastre în mod fiziologic. Acest virus are o mulţime de tulpini. Sunt tulpini care dau cancer de col uterin sau leziuni la nivelul tractului genital sau aşa numitele veruci, cele care dau leziuni pe tegumente.

Cele mai cunoscute sunt 16, 18, 31 şi 33. Acestea sunt cele considerate cu risc înalt. Mecanismele de apărare ale organismului sunt compromise, fie o altă afecţiune, fie o altă boală infecţioasă sau alţi factori care pot duce la scădrea imunităţii, precum fumatul", a spus medicul oncolog Dragoş Median, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Simptomele cancerului de col

Acestă leziune sau boală este relativ lentă. Poate fi surprinsă în stadii incipiente la un consult medical. Când spun consult medical, nu mă refer doar la un simplu consult ginecologic, ci şi la un test Papanicolau şi tiparea HPV. Aceste teste pot să stabilească diagnosticul unei leziuni precursoare. 

În momentul în care apare simptomatologia, înseamnă că este vorba despre un cancer mult mai avansat. Cel mai adesea este remarcată o sângerare vaginală anormală, poate să apară după contactul sexual. Contactul sexual poate fi dureros. 

Cancerul de col, singurul cancer pentru care există prevenţie

Este singurul cancer pentru care există profilaxie. Putem face profilaxia acestui cancer printr-un vaccin anti-HPV. Vaccinarea aceasta poate să prevină acest tip de cancer şi are o eficienţă fantastică la apariţia unei leziuni premaligne sau unei leziuni maligne la nivelul colului uterin. 

Totul despre vaccinarea anti-HPV

Acest vaccin îl pot face atât fetele, cât şi băieţii. Ideal ar fi să se facă înainte de începerea vieţii sexuale, dar nu este o vârstă minimă. Vaccinarea începe undeva de la 12 până la 25 de ani. 

Pentru fete, vaccinul este gratuit. Cel mai adesea, acest tip de cancer se transmite pe cale sexuală. Cel mai simplu mod de a ne proteja este folosirea prezervativului atunci când se întreţin relaţii intime. 

Cum se vindecă cancerul de col

Depinde foarte mult de când a fost diagnosticată boală. În stadii incipiente înseamnă că leziunea nu s-a extins spre uter sau spre vagin. În aceste situaţii intervenţia chirugicală are scop curativ. 

În stadiile local avansate înseamnă că tumora a prins colul, dar şi corpul utern şi parametrele. Aici intrervenţia nu îşi mai are rostul. Tratamentul în această situaţie este o combinaţie între radioterapie şi chimioterapie. Există şanse mari ca şi în această situaţie să se obţină o remisiune a bolii. 

Putem preveni, dar dacă nu am făcut lucrul acesta, putem depista această problemă în stadii precoce printr-un consult ginecologic, dublat de un test Papanicolau, iar de la o vârstă şi o testare HPV", a mai spus medicul. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate dragos median
Parteneri
Afacerea pur românească cu care un tânăr a dat lovitura în Oradea
x close