Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ticurile nervoase la copii. De la ce apar şi ce boli ascund | Dr. Fiţiu: "Unele infecţii sunt responsabile"

Ticurile nervoase la copii. De la ce apar şi ce boli ascund | Dr. Fiţiu: "Unele infecţii sunt responsabile"

Astăzi vorbim despre ticurile copilăriei care ar putea ascunde anumite afecţiuni psihiatrice. Medicul Bogdan Fiţiu ne spune când ar trebui să-i îngrijoreze pe părinţi faptul că cei mici îşi rod unghiile, dau din picioare sau repetă obsesiv anumite cuvinte.

Ticurile nervoase la copii. De la ce apar şi ce boli ascund | Dr. Fiţiu: "Unele infecţii sunt responsabile"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    23 Mai 2022   •   11:17

"În dezvoltarea psihica a copiilor, ticurile pot fi momente tranzitorii care apar în situaţii emoţionale intense, precum intrarea în colectivitate, atunci când copilul se desparte de părinţii pentru prima dat[, când se întâmplă ceva major pentru ei.

De exemplu, cel mic are o căzătură într-o zi, care este puţin mai severă şi plânge excesiv. Atunci părinţii pot observa în următoarele săptămâni nişte ticuri banale, precum clipitul, frecatul la nas sau ticuri la nivelul buzelor", a spus medicul Bogdan Fiţiu, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Când e firesc ca unii copii să dezvolte ticuri

"Dacă un tic dispare în 2, 3, 5 săptămâni, nu trebuie ca părintele să se îngrijoreze foarte mult. Aceste ticuri tranzitorii pot apărea atunci când copilul este mai anxios. 

Spre deosebire de ticurile care devin din ce în ce mai complexe, încep să fure din dezvoltarea copilului şi îl vedem pe acesta că petrece un timp excesiv de a face aceste ticuri, întrerupând activităţi plăcute, atunci trebuie să ne îngrijorăm. 

Atunci când, de exemplu, ridicatul din umeri sau strâmbatul din nas încep să se asocieze cu un tic vocal, cum ar fi dresul vocii, repetarea unor silabe, emiterea unor sunete asemănătoare animalelor, ar trebui să ne îngrijoreze şi să mergem rapid la medic. 

Ce afecţiuni ascund ticurile asociate cu anumite sunete

De obicei, ticurile se asociază cu situaţii emoţionale sau cu anxietatea. În rare cazuri pot ascunde tulburări neurologice şi atunci se întâmplă în urma unor infecţii care au anticorpi împotriva unor structuri cerebrale. Se numesc infecţii de tip pandas. Aceştia anticorpi interferă cu anumite structuri cerebrale şi aşa apar aceste ticuri. 

Dacă ticul nu a fost asociat cu o infecţie, atunci urmărim prezenţa lui în mai multe situaţii. Ne uităm dacă copilul a avut o emoţie şi atunci ne adresăm medicului când deja ele depăşeşc o perioadă de şase săptămâni. 

Ticurile din copilărie pot deveni comportamente la maturitate

Anumite ticuri pot deveni nişte comportamente de liniştire, precum rosul unghiilor sau datul din picior. Pot să rămâna în situaţiile stresante, precum în timpul unui examen, când suntem puşi să răspundem la tablă, în situaţia în care suntem puşi să vorbim în public.

Atunci când ticurile sunt prezente pe o perioadă mai mare de timp şi le vedem că evoluează de la o vârsta la alta, altele dispar şi vin altele noi, trebuie să ne adresăm unui specialist. Adulţii şi adolescenţii pot avea ticuri şi pot dezvolta o tulburare de tip tourette. De îndată, acestea trebuie adresate medicului", a mai spus medicul psihiatru.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Bogdan Fiţiu ticuri
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close