Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Tumorile cerebrale și cauzele acestora. Dr. Ioani: "Sunt date de un alt tip de cancer din corp"

Tumorile cerebrale și cauzele acestora. Dr. Ioani: "Sunt date de un alt tip de cancer din corp"

E important să știm că acest tip de tumori apare doar dacă am avut un alt cancer în corp. Neurochirurgul Horațiu Ioani a explicat, la Antena 3, cum le putem depista, dar mai ales cum le putem trata.

Tumorile cerebrale și cauzele acestora. Dr. Ioani: "Sunt date de un alt tip de cancer din corp"
de Andreea Cigolea    |    19 Mai 2021   •   09:49

Tumorile cerebrale nu se elimină doar cu ajutorul unei operații pe creier.

"Cel mai frecvent, tumorile cerebrale sunt date de o altă tumoare care există undeva în organism. Tumorile cerebrale implică tumorile secundare, care apar după ce există o altă tumoare în organism, spre exemplu o metastază, sau tumori primare care apar numai în creier.

Tumorile de tip metastază sunt mult mai frecvente decât alte tipuri de tumori. Ca să ai o tumoare cerebrală, trebuie să ai sau să fi avut un alt tip de cancer în corp. Trebuie să ai un istoric oncologic.

Dacă este un pacient cu o tumoare cunoscută în organism și apar leziuni la nivelul creierului, în 90% din cazuri, acea tumoare care este în creier este factor metastază de la tumoare din organism.

Pe lângă toate acestea mai există și un procent de tumori care apar doar în creier și anume cele mai frecvente sunt glioblastoamele, tumori foarte agresive, proprii creierului. Pot să existe și pacientul să fie complet asimptomatic, iar astfel ele se descoperă doar când sunt într-un stadiu avansat", a explicat medicul, la Antena 3.

Cum depistezi o tumoare cerebrală

"Dacă un pacient se știe că are o problemă oncologică și are niște pierderi ale stării de conștiență, o mână, un picior mai slab, sau o criză observată de anturaj, sau chiar anturajul descoperă că nu vorbește foarte bine, varianta cea mai prudentă este o discuție cu oncologul.

Oncologul îl va trimite să facă o investigație, un CT sau un RMN cerebral și în funcție de asta, i se va spune este sau nu este.

Dacă se găsește ceva în cap, cazul este trimis către neurochirurgie. Apoi, discuție cu oncologul presupune ce este de făcut. Unele afecțiuni pot fi abordate într-o echipă mixtă, altele depind doar de neurochirurgie. Este un algoritm care se discută de la caz la caz, personalizat", spune medicul.

Prevenția și tratamentul în cazul unei tumori pe creier

"Neurochirurgia nu face prevenția metastazelor cerebrale, este o întrebare pentru oncologi.

Oncologia, prin proceduri specifice, încearcă să controleze tumoare de bază, iar când vezi tumoare de bază și dacă vezi tumoare de bază, prin diferite proceduri, împreună cu chirurgii care operează pe plămâni, că sunt organe abdominale, încearcă să reducă riscul de metastazare. 

În clipa în care s-a ajuns la metastaze cerebrale, atunci intrăm noi în schemă și discutăm de cum putem să minimizăm efectul asupra pacientului", a mai adăugat el.

Viața după o tumoare pe creier

Dr. Horațiu Ioani spune că există viața după o operație pe creier, iar în zilele noastre, tehnologia este mult mai avansată. Astfel, oamenii pot trece prin astfel de proceduri, fără să existe efecte funcționale noi.

"Datorită faptului că tehnologiile au evoluat, că putem lucra foarte precis, putem scoate tumori cerebrale cu minime atingeri ale țesutului din jur și fără niciun nou efect funcțional.
Există și cazuri unde leziunea este ori profundă, ori foarte mare, ori unde are anumite particularități, unde riscurile sunt mult mai mari, dar acestea sunt chestii pe care pacientul trebuie să le discute cu medicul. (...) Tumorile cerebrale nu se mai operează acum nici măcar cum se făceau acum 10 ani.

Mulți pacienți sunt speriați că este vorba despre o operație pe creier, dar tehnologia permite ca pacientul să nu își dea seama că a trecut printr-o operație pe creier", a precizat dr. Horațiu Ioani, la Sfat de Sănătate.
 

×
Subiecte în articol: cerebrala cancer operatie creier tumoare
Parteneri
Noua lege a pensiei: Procentele de creştere pe grupele de vârstă
x close